Маноил Манев: Вече имаме готов текст за по-тежки наказания на непълнолетни

маноил манев (2)

700 са лицата, водени на отчет за тежки престъпления в Детска педагогическа стая през 2018 година, пет от които за убийства. Това показва, че имаме престъпност, която се повтаря, проследима в годините.

Това каза в интервю за БНР Маноил Манев, депутат от ГЕРБ и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Припомняме, от управляващата партия ще внесат законодателни промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления. Повод за това стана жестокото убийство на Андреа в село Галиче от 17-годишен. „Акцентът е да може съдът да дава наказания без редукцията, заложена в особените правила за непълнолетните. В текста е записано, че каквото и наказание да се полага, то не може да бъде над 12 години. Идеята на законопроекта е да дадем възможност след всички експертизи и в убедеността си съдът да произнесе такава присъда, каквато лицето заслужава. Имаме хора, минали през съдебната система вече, а те знаят много добре, че по-голямо наказание от това, което пише в закона, няма как да му бъде приложено“, допълни Манев.

Той подчерта, че ще се даде възможност на съдиите, които са убедени, че подсъдимият не може да бъде превъзпитан и променен за тези 12, осем или шест години, да му приложат по-тежко наказание. Маноил Манев обяви, че вече има готов текст, който ще бъде подложен за обсъждане. „Дебат ще се проведе с прокуратурата, с правистите в Народното събрание, с адвокатурата. В този дебат целта е да се постигнат три неща – яснота, че като извършиш престъпление, ще получиш наказание, че това наказание ще се случи сега и бързо, че наказанието съответства по справедливост на извършеното деяние. Искаме да имаме текст, който работи и ще окаже влияние върху това, което се случва“, категоричен бе депутатът.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ