След много сълзи България се сбогува с академик Благовест Сендов (Снимки)

Заснемане

България се сбогува с акад. Благовест Сендов. Поклонението пред тленните му останки е в сградата на Народното събрание, на площад „Княз Александър Първи“.

Сред опечалените, дошли да си вземат последно сбогом, са близки и приятели на учения, както и известни лица от политическия живот. Сред тях са вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият служебен министър-председател и конституционен съдия проф. Огнян Герджиков, председателят на парламента Цвета Караянчева, лидерът на БСП Корнелия Нинова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева, Кристиян Вигенин.

На 19 януари тази година, след кратко боледуване, на 87-годишна възраст почина акад. Благовест Сендов. Той е световноизвестен български математик и изтъкнат държавник – бил е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на БАН, председател на Народното събрание, посланик на България в Япония и във Филипините.

„БЛИЦ“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ