Гешев изненада: Прокурори ми пратиха данни за съпричастност на президента към престъпление

Румен Радев

Главният прокурор Иван Гешев днес обясни, че досъдебно производство, което му е изпратено, е станало повод за вчерашното му питане до Конституционния съд.

Както е известно, вчера той попита Конституционния съд да тълкува член 103 от Конституцията и по-конкретно – кога се предполага държавна измяна и кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.

На въпрос какво е продиктувало питането му до Конституционния съд вчера, той отговори, че наблюдаващи прокурори са му пратили данни, от които той е преценил, че трябва да направи такова питане, предаде „Клуб Z“.

Казано просто – това означава, че има данни за съпричастност на президента към престъпление.

„Мога да кажа само едно нещо: че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори. Които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат – да кажем – неясноти в разпоредбата на чл. 103.

И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд.

Т.е. – констатирал съм, че е налице необходимост Конституционният съд да изясни съответни разпоредби на чл. 103“, каза ясно Гешев.

Той не отговори на въпроса от коя прокуратура са въпросните наблюдаващи прокурори, както и на друг – свързано ли е въпросното разследването с работата на Радев като шеф на ВВС и каза, че нямало да коментира повече.

На питане за данните, че след оповестяването на питането вчера, президентът Румен Радев е търсил среща с него, той отвърна: „Не съм се срещал с президента вчера – ако това питате“, отговори Гешев, без да отрече първата част.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ