София пусна транзит на питейна вода за Перник през ВиК мрежата

Йорданка Фандъкова

Столичният общински съвет разреши през ВиК мрежата на София да се транзитират допълнително до 300 литра в секунда питейна вода до Перник. Въпреки продължилите близо 3 часа дебати и размяната на остри реплики решението беше взето почти единодушно в присъствието на кмета на Перник Станислав Владимиров. С “въздържал се” гласува само лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който по-рано обясни, че е против условията на концесията на “Софийска вода”.

“Радвам се, че за първи път през този мандат СОС взе отговорно решение с почти пълно мнозинство. Дебатите продължиха 3 часа. Тези от вас, които ме познават знаят, че шегите и закачките не са ми по вкуса, особено, когато става дума за помощ на бедстващи хора. Спекулациите и откровените лъжи, които се чуха в залата – също! Поставих условия пред държавата и защитих обекти, които тя да финансира, за да имаме дългосрочни гаранции за водоподаването на София. Поставих условия още тази година да се ремонтира стената на язовир “Бели Искър” и да се направи връзка между него и язовир “Искър”. Поисках и да се проучи възможността язовир “Огняново” да се ползва като алтернативен водоизточник. Чух твърдения, че водата там била радиоактивна. Повтарям – поисках да започнат проучвания. Никой няма да си позволи грам компромис със сигурността и здравето на хората. Безотговороно е да се говори, че утре започваме да захранваме София с радиоактивна вода”, заяви Фандъкова.

Стоя с лицето и името си не само пред вас, но и пред всички софиянци. Нося отговорност за всичко, което се случва в града. В тази ситуация никой не потърси отгояорност от общинските съветници в Перник, а от новоизбрания кмет на града, който търси решения на проблема. Пред вас стоят двама кметове от различни политически сили. Най-важното в тази ситуация е да гарантираме водата на София и да помогнем на хората в Перник, които само на 30-40 км от нас бедстват, подчерта Фандъкова.

Тя добави, че при най-малък риск за водата на София, подаването към Перник ще бъде спряно.

“Благодаря от името на перничани. Това решение ще ни даде глътка въздух. Радвам се, че разумът и солидарността бяха водещи. По тази тема се вижда как различни политически сили с различни възгледи могат да бъдат обединени”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров след гласуването.

За да стигне водата от язовир “Бели Искър” до Перник трябва да бъде изграден 13,5 км водопровод от резервоар “Мало Бучино” до ВиК мрежата на Перник. От “Софийска вода” се задължават ежеседмично да подават данни на СОС за състоянието на мрежата и водните количества. По предложение на зам.-председателя на СОС Милка Христова от БСП ще се изпращат и данни за плащанията, които ВиК – Перник прави към “Софийска вода” за транзита на вода. Цената предстои да бъде определена от КЕВР.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ