Георги Марков: Импийчмънт на президента няма да има

Георги Марков

Дали г-н Радев е извършил престъпление, държавна измяна, дали е нарушил конституцията, решава Конституционният съд.

Опозицията се опитва да направи Отечествен фронт срещу ГЕРБ за следващите избори, но постоянно губи доверие .

Президентът е ярък представител на опозицията, а кабинетът е коалиционен, което показва, че в страната има истинска демокрация.

Крайно време е България да вземе пример от Унгария и да сработят реални мерки за увеличаване на раждаемостта.

Къде сгреши БСП с подготовката на вота на недоверие?

Мисля, че БСП трябваше да застане срещу бедствието, на страната на правителството – така се прави. А не срещу кабинета в момент, когато той решава съдбата на Перник, оправя натрупани с десетилетия проблеми.

Похвалих кмета на Перник, който е от БСП, нарекох го сиамски близнак с Бойко Борисов, защото двамата загърбиха политическите различия и застанаха на един фронт.

Това обяснява защо вотът беше загубен от БСП. Те вероятно смятат, че с подобен род акции трупат точки за Избори 2021, но съм убеден, че е точно обратното.

Опитват се да направят т. нар. Отечествен фронт с ДПС, АБВ, ДСБ на Радан Кънев и с две граждански лица – Йончева и Дончева. Няма как с подобно обединение да убедят избирателите, че са алтернатива на ГЕРБ.

Означава ли тази загуба, че кабинетът ще си довърши мандата?

Очевидно е, че този кабинет ще довърши мандата си и то е в резултат на двата вота на доверие, които получи от българските избиратели – внушителните победи на евроизборите и на местните през есента.

Г-жа Корнелия Нинова обещаваше да брои пилците наесен, но забрави.

Ако сега ги преброим, ще видим, че в страната БСП претърпя много тежка загуба с избора на кметове. Да не говорим, че 30 г. не могат да спечелят кметски избори в София и Пловдив.

Как коментирате сблъсъка между главния прокурор и президента?

Тук има съществен въпрос – дали президентът е извършил престъпление, държавна измяна, дали е нарушил конституцията, в крайна сметка решава Конституционният съд.

Има тълкувателно решение номер 25 на КС от декември 1995 г. по конституционно дело 27. Участвах в това решение. По повод на изявление на д-р Желю Желев спрямо тогавашното социалистическо правителство имаше искане на депутати от БСП да тълкуваме кога президентът нарушава конституцията.

Тогава единодушно казахме, че КС не може да тълкува тази конституционна разпоредба и да изброява случаите, в които президентът нарушава конституцията, кога има държавна измяна.

КС казва така: Когато дойде в съда искане за предсрочно прекратяване на мандата на президента, всеки конкретен случай се преценява конкретно.

Но политическата реалност у нас е такава, че каквото и да е направил г-н президентът, в този парламент мнозинството е от две трети депутати, които да задействат процедурата за импийчмънт.

Моята прогноза е, че каквото и да се говори, каквито и скандали да се раздухват, те могат да уронят престижа на г-н Радев, но не могат да доведат до импийчмънт. Това може да стане само чрез КС, но няма кой да задейства процедурата.  Т.е. президентът Радев също ще си изкара мандата си, както и правителството.

Има ли риск подобни конфликти да помрачат имиджа на страната ни?

Такова вдигане на шум не действа добре за институциите в България. Образът на страната не изглежда добре с подобен род скандали. Ние сме страна членка на ЕС, наблюдавана от инвеститори, дипломати.

Насложиха се изключително много скандали и около съдебната власт,

председател на ВКС чете политически изявления, ходи на политически митинг във Варшава срещу законно избраното полско правителство, във ВСС се караха цял ден съдии и прокурори пред очите на милиони тв зрители. Това е недопустимо за магистрати.

Как оценявате трите години от мандата на президента Радев?

Следя изявите на президента. Всички негови оценки за политическото състояние в България и за живота на българите не са правдоподобни. В новогодишното си слово президентът обяви, че българинът живее все по-бедно.

Естествено е българинът да живее бедно, след като през 90-те социалистите ни причиниха две национални катастрофи – първо при Андрей Луканов, после при Жан Виденов, няма как след толкова загубени години да станем бързо по-богати.

Доста са непремерените изказвания на президента – особено внушенията, че в България едва ли не има еднопартиен модел, срастване на държавата с една партия. Президентът е ярък представител на опозицията, а кабинетът е коалиционен, показва, че в страната има истинска демокрация и голям плурализъм.

Добър знак ли е голямата активност на новия главен прокурор?

Очевидно.

Главният прокурор е много енергичен, но резултатът на действията му в крайна сметка решава съдът. Въздържам се да давам оценки на г-н Гешев.

Това, което ме тревожи, е, че в българската съдебна система навлязоха т. нар. НПО-та на Джордж Сорос, което е абсолютно недопустимо. Съдийски организации в България са субсидирани, включително с чуждестранни пари, и то от субекти, за които не е сигурно, че действат в полза на законоустановените и законно избрани български институции.

Не е нормално да се освобождава убиец по писмо на Хелзинкския комитет, нито да се освобождават предсрочно изнасилвачи. И то от съдии, свързани с различни НПО-та, спонсорирани отвън, бих казал дори от „Америка за България”.

Този абсурд не може да се случи в страна като Унгария например, където премиерът Виктор Орбан действа с твърда ръка.

У нас обаче на това не се обръща достатъчно внимание и се създава впечатление, че в България има четвърта власт в лицето на НПО-тата. Те извършват политическа дейност, въпреки  изричната забрана за това в българската конституция.

Какви важни уроци на успешния унгарски премиер, които представяте в книгата си „Факторът Виктор Орбан”, трябва да научим ние, българите?

Много се вълнувам от представянето на книгата в Пловдив. Благодаря на кмета Здравко Димитров за поканата! Цели 30 години пловдивчани и софиянци бяха рамо до рамо в битката за демокрация, Пловдив дори на моменти изпреварваше столицата.

Ще видя много мои приятели пловдивчани. Поканих голямата футболна звезда Христо Бонев, чиито изяви на терена някога сме гледали със страхопочитание.

А Виктор Орбан е наистина феномен – единствен управлява и днес от дисидентите от 1988-1989 г., четири пъти премиер.

Благодарение на успешната му политика днес Унгария е изключително сигурна и просперираща страна. Въпреки голямата си популярност Орбан е категоричен: Унгария няма шеф! – това е една от крилатите му фрази.

Това, на което трябва да се учим  от Виктор Орбан, е националният суверенитет, приобщаването на сънародниците зад граница, но най-вече – отношението му към семейството и решаването на демографската криза.

Благодарение на щедрото държавно финансиране на шестте болници за инвитро процедури в Унгария вече ще се раждат не по 2000, а по 3500 бебета годишно.

В Унгария дават 33 000 евро за трето дете, майките с 4 деца са освободени от данъци доживотно.

Крайно време е българската държава да вземе пример и да вземе мерки за увеличаване на раждаемостта.

Георги  Марков е депутат, конституционен съдия от 1994 до 2003 г. Член е на законодателната комисия във Великото народно събрание и в 36-ото Народно събрание.

Негова е идеята за гладна стачка на 39-те депутати на СДС, напуснали ВНС. В основата на успеха при първата победа на СДС на 13 октомври 1991 г. Любимец на сините митинги.

Завръща се в политиката през 2005 г. като председател на партия „Ред, законност и справедливост“. Явява се на президентските избори срещу президента Първанов. Депутат от гражданската квота на ГЕРБ от 2017 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ