Спази ли някое от предизборните си обещания новият кмет на „Лозенец“ Константин Павлов – Комитата?

Константин Павлов – Комитата

Минаха почти четири месеца от мандата на новия кмет на район „Лозенец“ и заради помпозните обещания, които Константин Павлов – Комитата даде на своите избиратели, време е да проверим свърши ли той нещо, за да реши проблемите на района или все още залага на партийните опорни точки.

Предизборните обещания на Константин Павлов

По време на предизборната си кампания, кандидатът на „Да, България“ обеща на гражданите „незабавна работа“ по възстановяване на тротоарите и осигуряване на достъпна среда, публичен достъп до едно от богатствата на квартала – минералния извор  до ул. „Милин Камък“; ремонт на бул. „Джеймс Баучер“, включващ шумоизолирани трамвайни релси; ремонт на градинката при Водната кула; премахване на „неестетичните огради, електрическите табла и плетениците от кабели“; нова пряка автобусна линия по маршрута: кв „Хладилника“ – бул. „Никола Й. Вапцаров“ – „Цариградско шосе“ – Летище София и други.

Най-категорични бяха обещанията на Константин Павлов за новите квартали като „Витоша“, където гражданите отдавна очакват да влязат в 21 век! Преди изборите той им обеща „добре осветени улици, сигурни и достъпни обществени пространства, регулиране на транзитния трафик, ограничаване на стреса и замърсяването“.

Обеща също и реорганизация на движението, за да може хората от кв. “Кръстова вада” и кв. “Витоша” по-лесно да влизат и излизат от квартала; добре осветен и комфортен пешеходно-велосипеден маршрут, свързващ кв. „Витоша“ с метростанция „Витоша“, което да намали и необходимостта от непрекъснатото използване на лични автомобили, както и парк между „Кръстова вава“ и кв. „Витоша“. „Ще го превърнем в един от най-хубавите нови паркове в Европа!“ – пише в предизборната програма на Константин Павлов.

Докато четем всичко това не трябва да забравяме, че новия кмет на район „Лозенец“ е завършил Философския факултет и това като че ли доста му е помогнало в артикулирането на предизборните обещания. Реалността, обаче, се оказва съвсем различна от обещаната!

Какво се случва с обещанията на Константин Павлов след като стана кмет на район „Лозенец“?

Просто живеем в „дивия запад“ и нищо не се случва“ – възмущават се гражданите на кв. „Витоша“ в специално създадена за това група – „Една крушка не е завита, една улица не е измита, една дупка не е запълнена, един тротоар не е започнат, всеки си спира където си иска, камиони цапат и рушат улиците. Преди една седмица някой си разкопа на ул. Могилата (детската градина) – ще си седи с месеци така.

Лоши тротоари по малките улички, особено в частта под ул. „Св. Наум. Най-редовно не работят или единият, или и двата асансьора в подлеза на хотел Хемус. Централен софийски квартал! – жалва се друг жител на квартала.

А това е състоянието на тротоарите по ул. Лозенска планина, което гражданите коментират така: „Сигнала е от миналата година. Г-н Павлов, моля за действия от ваша страна, до колкото е възможно разбита се за справяне с проблема с чистотата! Инфраструктурата е ясно че е нещо за което сте още по безсилни!“

 

И всичко това – в квартала, за който „Да, България“ твърдяха в предизборната кампания, че ще бъде чист и зелен, комфортен и сигурен за живеене, който да изглежда отлично и на снимка“!

 Реалността, според гражданите на „Лозенец“ обаче, се оказва съвсем друга и в тях вече се прокрадва съмнението, че за пореден път гласът им е бил използван само и единствено за политически цели.

Друг голям проблем за района все още е мръсният въздух. Въпреки че темата вече не е водеща в новинарските заглавия, за кв. „Лозенец“ все още е наболял проблем без изгледи за решение:

Снимка на силно замърсен въздушен филтър, публикувана от гражданин на кв. Лозенец в групата „Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец“,  Столична Община, гр. София“

Публикации на граждани във фейсбук групата „Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец“, Столична Община, гр. София“

Всички са наясно, че нещата не могат да се променят с магическа пръчка и за някои от обещанията се изисква време, но търпението на хората е вече на изчерпване, тъй като те не виждат районния кмет да прави нещо дори за малките проблеми в района:

„Повечето в тази група бяхме много добронамерено и оптимистично настроени към новия кмет, но за съжаление засега не е налице очакваният резултат. Ясно е, че за големите промени трябва време, но поне да виждахме малките.“ – възмущават се доскорошните поддръжници на Константин Павлов – Комитата.

Както и: „Той беше активен, когато трябваше да го избираме сега не е нужно…!“, „Като гледам кмета е зает с партийни дела, надяваме се да не е така до края на мандата“.

За пореден път имаме гръмки политически обещания, много популизъм и спечелени избори, а свършената работа след това – никаква!         

                                                                                       

Следизборните извинения

По стара българска традиция, предизборните обещания нямат нищо общо със следизборната действителност. Оправданията на районните кметове си приличат като произведени под индиго:

 „Нищо не можем да свършим без бюджет, а той се определя от Столичния общински съвет“, „За съжаление, поради твърде голямата централизация на столицата, всичко се обсъжда накуп…“, „Всичко отнема време…“, „Зависими сме от решенията на Общинския съвет…“  и т.н.

Питаме се колко ли още търпение ще проявят гражданите на район „Лозенец“, чието ежедневие не се е променило към по-добро след избирането на Константин Павлов – Комитата за кмет? Както и дали гражданите на „Лозенец“ и кмета не се разминават в представите си за това какво трябва да работи кмета?

Особено като имаме предвид какво вълнува Константин Павлов – Комитата тези дни, докато жителите на поверените му квартали се борят с липсващите тротоари, липсващото осветление, мръсния въздух и всички останали несгоди:

Публикация от личния профил на Константин Павлов – кмет на район „Лозенец“

Всъщност има нещо, което Константин Павлов успя да свърши за всичкото това време – да разбере от Столична община и ДНСК, че строежът на „Златен век“ е напълно законен.

Това ограничава почти до минимум опциите му да генерира изкуствено напрежение в квартала, зад което да скрие неспособността си да отговори на очакванията на гражданите!

Поне докато с „Да, България“ и ИК „Лозенец“ не изфабрикуват следващия „обществен“ проблем, който да се опитат да вменят на хората от квартала и да го използват за параван на безсилието си да се справят с истински важните проблеми на район „Лозенец“!

Остава да разберем само докога избирателите ще търпят този театър?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ