Бойко Борисов: МВР и прокуратурата продължават акциите, утре очаквайте голям удар

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов провежда съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България. На срещата присъстват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Министър Захариева заяви, че предлага да бъде заявен код „Четвърта степен“ – и да бъде забранено пътуването до Китай на българските граждани.

Тя и министър Ананиев отбелязаха, че за българските студенти от Ухан ще бъде изпратен специално самолет „Спартан“. Българите ще пътуват със самолет до Франция и от там ще бъдат взети с правителствения „Спартан“. Става дума за трима души – двама студенти – момче и момиче и още едно момиче студентка с двойно гражданство – българско и немско. Момчето и момичето ще пътуват със самолет до Франция и от там ще бъдат взети с правителствения „Спартан“. Другото момиче ще остане под карантина в Германия. Момчето и момичето ще бъдат откарани директно от летището във ВМА, където ще останат под 14-дневна карантина.

„Ще подготвим всички документи, за да стане мигновено“, отбеляза Борисов.

На свой ред министър Ананиев заяви, че всички граждани, пристигащи от Китай, ще бъдат подлагани на щателна проверка на българска територия. Те задължително ще преминават на преглед с термокамера. Тези, които имат повишена температура, ще бъдат приети незабавно във ВМА или в болниците във Варна и Бургас Тези, които не показват индикации за заболяване, ще бъдат поставени под домашна карантина.

Премиерът заяви, че настоява през следващите седмици, докато светът разбере как ще се справи с този коварен вирус, още от днес да се затегнат мерките за контрол, за да бъде направено максималното в случаи като този.

„Всички граждани до аерогарата да преминават през термокамерите. МВР да подготвят всички мерки за обезопасяване. Обяснявайте най-внимателно и възпитано на хората, че това е огромен риск за близките и приятелите. Много внимателно проследете китайските граждани, които се връщат от празнуване на тяхната Нова година. Всички те трябва да минат през карантинен период. Мобилизирайте всичкия ресурс. Просто страховете в света вече са големи и ние сме длъжни за няколко седмици да намерим решение, за да ограничим максимално движението“, заяви Борисов.

„Ние не забраняваме, умоляваме, настояваме. Всеки трябва да разбере, че в такъв момент това е не само риск за него, а и за всички, с които общува. Виждате какви мерки поемаме за трима души, а сам да се натикаш обратно там…, не бива“, заяви още Бойко Борисов.

Той подчерта, че създалата се ситуация в никакъв случай не бива да се отрази на добрите двустранни отношения с Китай.

Премиерът препоръча незабавно да бъдат закупени необходими консумативи, за да бъде запазено здравето на медицинските работници, поемащи грижите за пациентите в риск.

Освен ситуацията с коронавируса Борисов коментира и напрежението с безводието в Перник. Той заяви, че до месец Перник ще има вода. „Близо 80 милиона лева отиват за Перник, но всяка криза ни прави по-силни“, подчерта Борисов.

Той горещо похвали МВР и прокуратурата и заяви, че след операция „Лунна светлина“ не сме имали „такова количество и майсторски импрегниран наркотик – не в стоката, а в кашоните със стоката“. „Пазете намереното и продължавайте нататък“,заяви Бойко Борисов.

„Никаква събота и неделя“, отсече премиерът и се обърна към икономическия министър Емил Караниколов по повод водната криза в Перник, за да е сигурен че изграждането на тръбопровода е започнал. „Копайте, като идват тръбите полагайте, до месец на Перник да се подаде вода, както сме обещали. Всяка криза ни прави по-силни“, заяви още Борисов. Той похвали МВР и прокуратурата за акцията по залавянето на наркотиците, която агенция ПИК показа на живо. „Виждате колко бързо се справихме с отпадъците, виждате, че службите работят, утре ще видите действия“, заяви Борисов и подчерта, че количеството заловен наркотик вчера е огромно.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ