Разкриха как Божков извадил повече милиони от любимия музей на Путин, за да купи една… ваза

съкровище, васил божков

Колекцията от експонати от античността на Васил Божков е една от най-добрите в света. Има повече ритони от много от колекциите на музеите по света. Смятам, че изучаването на тази колекция е важно, а мястото ѝ в науката е голямо.  Това заяви пред БНТ проф. Иван Маразов. Тракологът е сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция. 

Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

„Много мои колеги от чужбина поискаха да им пратя снимки на колекцията на Божков. Мисля, че една от основните грижи на държавата е да запази тази колекция. Не бива да се разпръсква или разпродава. Трябва да остане забележителна сбирка от експонати. Музеите не могат да отделят 2 млн. евро за ритон, но Васил Божков можеше. Голяма част от ценностите са купени на аукциони. Няма да забравя, един път Божков заяви: да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа (любимият музей на Путин)“, каза още проф. Маразов.

„Колекционерството е болест – е, Божков бе болен човек – радваше се на всяка находка и я показваше с гордост. Васил Божков финансираше и археологически разкопки, имаше за цел да направи най-голямата колекция“, разкри проф. Иван Маразов.

„Божков притежава много ценности от Римския период, препоръчах му да прибави в колекцията си предмети от Гръко-тракийската древност. За 5 години той набави много предмети, които нямат аналози в музеите по света“, допълни експертът.

„Васил Божков създаде и собствена лаборатория, където предметите се консервираха. Предполагам, че голямата част от находките са в добро музейно състояние, но повечето от експонатите са от сребро, а то лесно се чупи и корозира. Всяко едно местене носи риск за предметите. Всички експонати трябва да се съхраняват при много точни условия“, завърши проф. Иван Маразов.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ