Тежка брадва, Алгафари за скандала с Румен Радев: Представете си, че това излезе за Борисов

Румен Радев

Румен Радев като шеф на ВВС назначава тогавашната си приятелка Десислава Генчева, с днешна дата негова съпруга, на два щата. Лично неговия подпис стои под документа, който още преди три години бе показан.

Редица експерти, а и военни, заявяваха неколкоратно, че това е конфликт на интереси.

От официално дадени записи от прокуратурата става ясно, че в това укриване и замотаване, участва началникът на ВВС ген. Цанко Стойков, пряко замесения Румен Радев и „Митко“ – Димитър Стоянов, който му е секретар.

Същият Митко пък праща есемес на главния прокурор Иван Гешев и призна, че на записите е именно президентът и, че е пращал съобщение на главния прокурор.

По горещата тема коментар направи пиарекспертът и писател Нидал Алгарафи. Ето какво каза той пред колегите от ПИК:

– Г-н Алгафари, как ще коментирате записите с президента Румен Радев и факта, че неговият секретар Димитър Стоянов потвърди, че това е именно гласа на Радев?

– Според мен най-важното от всичко е признанието на секретарят Димитър Стоянов, че такъв разговор се е провел, защото до сега имаше някакви съмнения, че може да е фалшификат, че може да е нещо инсценирано или злепоставяне на президента.

След признанието на г-н Стоянов, че това е гласът на президента Радев и, че този разговор се е случил, вече нямаме съмнения.

Това, че през цялото време той някак се опитваше да отклони и предпази от темата за прикриване, недонасянето и бавенето на някакъв вид разследване, при което отговорите на „бащата на нацията“ бяха „да, да, да“, ме навява на мисълта, че има някакво заговорничество между двете страни.

Аз не съм запознат в детайли с темата и какво точно се е случило с г-жа Радева за двете назначавания, но от начина по който се проведе и този разговор с главния секретар на президентството, започвам да се съмнявам, че има нещо гнило в деянието. Дори да не вярвам на вас и да смятам, че вие сте някакви гадове и искате да хвърляте само камъни по президента, начина, по който излезе днес да го защити главния му секретар, имам усещането, че гузен негонен бяга.

От там произлиза и една стара максима, че когато къщичката ти е от стъкло, не хвърляй камъни по хората.

– Всъщност тезата на президента и екипа му е, че няма законово нарушение затова Радева, по онова време Генчева, да бъде назначена на два щата и тя била толкова квалифицирана и добра, че нямало по-добър за тези два поста във ВВС.

– Възможно е наистина да е толкова гениална и талантлива, в което няма нищо лошо. Ако нямаше обаче нещо нередно нямаше да има едни оправдания, мънкане „да, да, ама да“, а онзи от другата страна да казва ние няма да пращаме, а той „да, да“.

Има нещо, което явно е неправилно, нетактично и не както трябва. Да излезе главният секретар на президентството, да се върти, да се суче и да се чуди как да поеме и да обяснява, звучат точно гузен негонен бяга.

– Как ще коментирате действията и на прокуратурата и главния прокурор, защото от разгара на този скандал, те получиха много обвинения, че не е трябвало да вадят записи с президента, че било неправомерно, че било един вид отмъщение към Радев?

– Има няколко неща, които човек трябва да проумее веднъж завинаги. Това, че някой е избран да бъде президент на страната не означава, че той има абсолютен и тотален имунитет срещу абсолютно всичко.

Ако нашият президент е толкова чист и хората около него, както той твърди, не виждам никакъв проблем в това нещо. Отделно, до колкото си спомням, когато главния прокурор излезе и каза, че има такова питане към Конституционния съд, президентът, поиска всичко да се изкара и да се види, че няма нищо. В един момент обаче, когато се оказва, че има нещо, се започна, ама вие защо ни подслушване, ама той бащицата.

Значи не може да се държиш като ущипана госпожица. Не е логично да мрънка в момента. Освен това, ако Гешев изкара подобно нещо за министър-председателя, или за председателя на Народното събрание, дали по същия начин ще излязат хората и ще кажат, че трябва да ги защитят?

За пореден път от всичко това виждам, че президентът се занимава с дребнотемия, а не с неща в неговият обхват като обединител на нацията и то не да обединяваш грозното с лошото, а просто да се опиташ по някакъв начин да потушаваш страстите в името на това народът да живее по-добре, а не ти да ги нагнетяваш.

– Контратезата на Румен Радев е, че атакуват семейството му вече три години.

– За съжаление има и друга мъдрост – че вятърът брули високите дървета, а не храстите. Когато си поискал да бъдеш публична личност и да си на един от най-високите постове в държавата, е логично всичко около себе си да си го подредил. Навсякъде по света, когато става дума за президент или министър-председател, не се гледат само неговите действия, но и тези на семейството му.

Представете си, че някой като Доналд Тръмп, Клинтън или Обама, да се случи нещо със съпругата му и медиите да си мълчат?! Напротив, ще се гледа всичко, защото, когато си поискал да си моралния стожер на една нация, ти трябва да си такъв, както и твоето семейство, което вече е под лупа. Към този момент не съм чул някакво обяснение на случващото се, защото е видно, че има някакво петно, което трябва да се избърше.

– От другата част на записите става ясно, че събралите се умуват как да дават и какви документи да дават или не дават на КПКОНПИ, за да се откаже после комисията. Как ви изглежда това?

– Това като всичко, което се случва в тази държава, за съжаление, се получава и с един наш генерал, който би трябвало да изглежда по съвсем друг начин в обществото. Не виждам да си в онази поза г-образна и да се мазниш, защото това е опит за подмазване, което е грозно.

Какво означава да се обаждам на президента и да не улеснявам едно разследване срещу него, че няма да давам документи. Това ми изглежда много натегачески и грозно, защото това е генерал, който също трябва да е морален стожер на обществото, а така ми изглежда като едно много малко човече, което се опитва да угоди на силния на деня.

– И от морална гледна точка, какво според вас трябва да направи Румен Радев?

– Румен Радев може би трябва да излезе и да каже в подробности какво се е случило, какво е направил и, ако е постъпил неправилно, поне да каже, че се извинява. От тук нататък трябва много да внимава, когато сочи с пръст за честност, достойнство и всички тези качества, които трябва да излъчва един президент. Ако е вярно всичко това, което излиза, смятам, че трябва сериозно да се замисли върху собествения си морал.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ