Историята: Когато президент атакува правителството, страда първият

Румен Радев, Бойко Борисов

Румен Радев тръгна по пътя на Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, атакувайки изпълнителната власт.

Има една съществена разлика обаче – настоящият президент не е свързан по никакъв начин с правителството на Бойко Борисов. Радев е откритието на най-голямата опозиционна партия БСП и лично на Корнелия Нинова. Настоящият президент от началото на своята предизборна кампания до днешния ден играе твърдо ролята на опозиция на ГЕРБ и персонално на конкурент на Бойко Борисов.

Желю Желев свиква на 30 август 1992 г. пресконференция в резиденция Бояна и остро критикува правителството на СДС , ръководено от премиера Филип Димитров. Обвиненията са, че то е започнало война с медиите, синдикатите, църквата, президентската институция. Според анализатори т.нар. “Боянски ливади” предизвикват сваляне на Стефан Савов от председателското място в Народното събрание и разцепването на СДС. Филип Димитров иска вот на доверие и синьото правителство пада.Избрано е правителството на Любен Беров, зад което стоят ДПС и лидерът на „Мултигруп“ Илия Павлов.
Самият Филип Димитров, сега конституционен съдия, обвинява в парламента ДПС и БСП, че свалят “първото демократично правителство точно когато българската икономика започва да стъпва на крака”.

Желев на практика торпилира политическата сила, която го прави президент. След Беров идва на власт БСП с премиер Жан Виденов.

През 2017 г. Александър Йорданов, бивш председател на парламента от СДС, който днес е евродепутат, нарича историческа грешка на Желю Желев атаката срещу правителството на Филип Димитров. Основна грешка на синия президент било убеждението, че реформи без БСП не можело да се правят в България.

Петър Стоянов, който става президент, се сблъсква с премиера Иван Костов с крилатата реплика “Иване, кажи си! Те ще те разберат!” Така държавният глава очаква да се говори за корупцията, за прехода и грешките. С днешна дата Стоянов, който е само един добър и симпатичен бивш държавен глава, признава, че е започнал този дебат рано. Така или иначе той загубва част от доверието на СДС и втория си мандат.

Георги Първанов води дълга, деликатна словесна битка с премиера Сергей Станишев. Станишев е протеже на червения президент , който полага лични усилия тойчно той да оглави точно БСП. Анализаторите казват, че през 2012 година е била най-мощната битка между червените лобита кой да оглави партията. После двамата – Първанов и Станишев влизат в битка кой да заема върха на БСП, която президентът губи.
Днес той е нещо като почетен лидер на бутиковата АБВ, а Станишев един от най-известните европейски социалисти.

„24 часа“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ