Арх. Фуксас: София е дама, с новата визия на пл. „Св. Неделя“ ще я направя елегантна

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Дървета на площада няма да се секат

Моят добър приятел Джорджо Армани твърди, че облича жените. София е е една госпожа и аз ще се опитам да й направя нова дреха, но преди това ще разбера какво харесва тя, за да я направя най-елегантната. Това заяви световноизвестният архитект Массимилиано Фуксас след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.

Фуксас е в София, за да обсъди с общината проекта за нова визия на пл. „Св. Неделя“. В края на миналата година именно проектът на световноизвестното студио „Фуксас“ спечели международния конкурс за нова визия на площада, който общината обяви. На срещата с Фандъкова и преди това на друга с журито Фуксас е обсъдил препоръките към проекта и ги е приел.

Дървета при реконструкцията на пл. „Св.Неделя“ няма да се секат. Площадът ще бъде изцяло пешеходен. Очакваме той да бъде много светъл, зелен и да се запази богатото културно наследство на града. София заслужава на едно от най-знаковите места в града да работи един от най-добрите архитекти в света, заяви след срещата Фандъкова.

До края на април Фуксас трябва да представи идейния проект, съобразен с препоръките на общината, който ще бъде представен и пред софиянци. Самата реализация на проекта Фандъкова очаква да стартира през пролетта или лятото на 2021 г. Това лято на площада ще продължат археологическите проучвания. Фандъкова подчерта, че на срещата са били обсъдени материалите, които ще се използват при ремонта и всички детайли. Фуксас се е срещнал с всички, които са имали притеснения по проекта, включително и с представители на църквата.

Според Фандъкова пл. „Света Неделя“ трябва да бъде пешеходен, но ще се предвидят засилени настилки, за да може ритуални коли да имат достъп до църквата, а патриархът – до резиденцията си. Броят на предвидените в проекта хайтек осветителни тела ще се намали, но според Фандъкова те трябва да присъстват в новата визия на площада като връзка с бъдещето и иновациите.

„Спомнете си как изглеждаше площадът преди да започнем археологическите проучвания – огромен паркинг в сърцето на града. Не искам моят град да изглежда така“, каза още Фандъкова.

Главният архитект на столицата Здравко Здравков подчерта, че обсъждането на проекта започва в много ранна фаза, като са обсъдени всички бележки на журито. „Защото високото качество зависи първо от високото ниво на проектиране. Всеки един от елементите, които ще бъдат поставени на площада, ще бъде предварително обсъден в детайли. Поемам това като личен ангажимент. На фотоволтаичните осветителни тела ще бъде направен макет едно към едно, който ще бъде обсъден и чак след това ще се вземе решение дали да бъдат поставени такива елементи на площада“, увери арх. Здравков.

Фуксас бе категоричен, че проектът му не предвижда премахване на дървета, а напротив – засаждане на още.

„Всички, които ме познават знаят, че това, което препоръчвам на всички градове, в които работя, включително и на родния ми Рим, е да се садят дървета“, обясни Фуксас.

Според него пл. „Св. Неделя“ е съвременен модел на нещо, което може да се направи в цяла Европа. „Много европейски градове имат подобни на вашите проблеми, само че вие имате в допълнение и много археология под площада, подчерта още той.

Фуксас бе категоричен, че фотоволтаиците не са център на проекта му и те може да се намалят. Той разказа, че наскоро в студиото му е взето решение повече да не се ползват бензинови и дизелови автомобили, а служителите му да използват само електрически или най-много хибридни. „Всички трябва да направим усилие. Наричам тези елементи цветя. Те са по-скоро знак. През деня те ще акумулират енергия, която ще се ползва за осветяване на площада и за зареждане на телефони или лаптопи. Това е градско обзавеждане. Също както, когато си обзавеждате къщата – ако имате нужда от две кресла си купувате две кресла, но ако ви трябва само едно, купувате едно. Те не са фиксирани в проекта“, обясни Фуксас.

По думите му площадът е място, което привлича и той ще беде само за пешеходци, но ще се гарантира достъп към Патриаршията и храма. Движението на трамваите няма да се променя, но спирките ще са по-близо до метростанцията. Материалът, с който ще се работи, ще бъде само един, защото сега Фуксас видял там „цяла колекция от всякакъв вид настилки“.

„Посветих двата си дни тук на слушане. Моят приятел Джорджо Армани казва, че облича жените. Ако перефразирам – София е една госпожа и аз ще се опитам да й направя нова дреха, с която тя да стане най-елегантната, но първо ще се опитам да разбера какво харесва и какво иска“, каза Фуксас.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ