ОАЕ пази индиец с 200 убийства и изнасилвания и данъчен бандит с 145 млн., вие Божков чакайте

васил божков

Никога досега Обединените арабски емирства не са ни връщали издирвани престъпници, показа проверка на „168 часа“. Въпреки че към властите там са изпращани искания за екстрадиции, те така и не са били уважени от тяхна страна.Затова съдбата на

арестувания там бизнесмен Васил Божков засега остава неясна.

„Ние сме изпратили абсолютно всички документи, които се изискваха от нас в точно определените срокове – обясниха пред вестника от прокуратурата. – Те бяха преведени на арабски език. Искането трябваше да бъде придружено с копие на личните документи на издирвания, приложимия закон на искащата страна и копие на разследването за обвиняемия или съдебното решение. Сега всичко зависи от тях.“

Процедурата пък изисквала искането да се разглежда на две инстанции. Първата от тях била наказателният
съд на
Абу Даби
Според запознати решението можело да бъде обжалвано пред Апелативния съд, който се произнасял окончателно.
Има няколко причини екстрадицията да бъде отказана. Една от тях например е, ако чужденецът е бил или може да бъде обект на изтезания, нехуманно и унизително отношение или жестоко наказание в страната, която го търси, и няма достатъчно гаранция от нейните власти, че това може и да не се случи.

Отказ е възможен и ако искането е за престъпление по политически подбуди, при нарушаване на военната повинност или ако целта е преследване или наказание заради раса, религия, националност и политически възгледи.
Според бившия генерален консул на България в Дубай Милен Керемедчиев в момента Васил Божков по-скоро бил задържан, а не арестуван. Това означавало, че властите в ОАЕ са отнели международния му паспорт и той ще трябва да пребивава на определен адрес, докато изчака решението на съда.

Голяма обаче била вероятността бизнесменът да получи
резидентска
виза,
която се давала на хора, които са придобили собственост за повече от 280 хил. щатски долара. Тя дори може да бъде „разширена“, за да осигури подслон и на близките му.

Десетки милионери, преследвани за различни престъпления в своите страни, са намерили пристан в Емирствата. Сред тях е австралийският бизнесмен Питър Ларкомб, който избяга в Дубай след разследване в неговата страна, което установи неплащане на данъци в размер на 145 млн. долара.

Там е избягал и най-търсеният гангстер в Индия Дауд Ибрахим, който е обвинен в разпространение на наркотици, поръчки на убийства и изнасилване на 169 жени от Афганистан. Властите в родната му страна разбират, че той се е установил в ОАЕ и е инвестирал милиони в недвижими имоти, след като проследяват разговори между него и близките му хора.

През 2003 г. индиецът е обявен за глобален терорист, а родината му, както и САЩ дават награда от 25 милиона щатски долара за залавянето му. За Дауд категорично е установено, че е играл водеща роля в организирането на атентатите в Бомбай през 1993 година. През 2011 г. той попадна и в класацията за „10-те най-търсени бегълци в света от ФБР“

Сред намерилите убежище в Дубай продължава да бъде и обявеният от МВР за наркобос Христофорос Аманатидис – Таки. Той беше арестуван в собственото си жилище в Дубай на 10 май 2012 г. Почти 8 години по-късно Аманатидис все още не е върнат обратно в България. Властите у нас тогава твърдяха, че процедурата по екстрадиция ще отнеме около месец. Тя обаче така и не се случи.
В България Таки бе разследван като тартор на страховитата
банда на Чуковете
за наркоразпространение, грабежи и побои. През Юли месец 2015 г. прокуратурата прекрати обвиненията срещу него.

 

168 ЧАСА



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ