Карлос Контрера алармира: Трябваше да горим RDF-гориво в периферията на града, а не в ТЕЦ-София

Карлос Контрера

Не мисля, че ТЕЦ-София е най-подходящата локация за инсталацията за изгаряне на RDF-гориво. Много лесно беше подценена възможността въпросната инсталация да бъде някъде в периферията на града. Друг е въпросът дали тази система трябва да бъде част от цялостната  на „Топлофикация“, имайки предвид проблемите на това общинско дружество. Това каза Карлос Контрера, председател на групата „Патриоти за София“ в Столичен общински съвет, за ТОПНОВИНИ по темата с бъдещия инсинератор в София.

Карлос Контрера заяви, че групата му не е подкрепяла това предложение в зала.

Проектът на Столична община предвижда изграждане на високоефективна централа в ТЕЦ-София за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, използваща гориво, получено от обработени битови отпадъци (RDF-гориво). Проектът вече получи зелена светлина от Европейската комисия, която ще отпусне част от средствата за изграждане на инсинератора. Стойността му е 157 милиона евро.

Срещу проекта се обявиха общинарите от „Демократична България“ (ДБ), които поискаха референдум за проекта. От там обявиха, че разполагат с достатъчно доказателства, че инсинераторът ще влоши още повече състоянието на въздуха в столицата.

Има обществено напрежение по темата и мненията се поляризират. Една част от обществото въобще не иска изграждането на подобна инсталация, но тя не може да отговори на въпроса какво се прави с RDF-горивото. Други казват, че такава инсталация е необходима. Дебатът остава отворен“, отбеляза общинският съветник.

„RDF-отпадъкът се получава след обработката в завода за отпадъци, от това, което не може да сепарира и съответно да се депарира. Горенето на какъвто и да е материал освобождава опасни емисии, включително горенето на дърва. Поради тази причина в цяла Европа се инвестира изключително много в системите за очистване. Методите, които се прилагат са сух, полусух и мокър, в света това са различни практики. Има инсталации, където отпадъкът директно се изгаря и се използва един доста сложен метод за очистване, но всичко това е разговор за експерти. Политическият разговор е за това къде да бъде инсинератора и дали да бъде част от ТЕЦ-София“, обясни Карлос Контрера.

Според това, което гласят докладите, използването на инсталацията няма да доведе до критично завишаване на замърсяването на въздуха, но сред хората има напрежение. Тук експертите, които се занимават с тази дейност трябва да излязат и да обясняват. Има изследвания и данни, които трябва да се публикуват“, коментира той опасенията, че изгорелите газове могат да окажат влияние върху фините прахови частици в София с оглед на географските й особености с чести мъгли и температурни инверсии.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ