Американци се изумиха след проучване: 73% от българите вярват на Русия, 62% харесват Путин

Владимир Путин

73% от българите се отнасят положително към Русия, а 62% имат доверие в Путин.

Това показва проучване на американския изследователски център “Пю”, проведено през 2019 г.

Резултатите са фрапиращи, още повече че са в контраст с почти целия останал свят. Проучванията на “Пю” не целят пълна изчерпателност, те подбират определен брой страни от всеки регион, които са представителни за него като цялост. В посоченото изследване са обхванати 33 държави. Положителните оценки в България идват основно от хората над 50 г., подчертават от изследователския център.

От региона на Централна и Източна Европа най-много до българите се приближават словаците. 60% от тях се отнасят положително към Русия и 49% към Путин. На противоположния полюс са литовците и украинците. Само 29% от литовците и 32% от украинците се доверяват на Русия. Одобрението сред поляците е 33%, сред чехите – 34%, и сред унгарците – 35%.

Най-малко понасят Путин хората в Полша – едва 15%, следвани от литовците – 26%, и унгарците – 28%.

В Западна Европа отношението към Русия и нейния лидер определено е хладно. Най-скептични са шведите – само 12% от тях имат доверие в световната сила, а 17% – в човека, който я управлява. По-умерени са гражданите на Италия, Германия и Франция. Там съответно положителните чувства към руската мечка се измерват с 43, 35 и 33%, а симпатии към Путин изразяват 38, 36 и 28% от анкетираните. Феновете на руския лидер в САЩ са 20%, а на страната му – 18%. Това е най-високото американско неодобрение от десетилетие насам, твърди институтът.

След българите филипинците (61%) и гърците (52%) са тези, които изпитват топли чувства към човека, който от повече от 20 години неизменно е начело на най-голямата държава в света.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ