Съдийка от ВСС резна крилцата на Иван Гешев: Това, което прави е… нищо

Иван Гешев

Не смятам, че би била дадена някаква конкретна информация по случая. Доколкото ми е известно, просто не се разботи по този начин. Друг е въпросът какво ще прави ВСС с тази информация, ако я получи. Това каза в предаването „Тази неделя“ по БТВ членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Атанаска Дишева по повод изявлението на държавния секретар на САЩ, в което съдия Андон Миталов се посочва като участник в „сериозна корупция“ и му се забранява да влиза в страната.

Не мога да отговоря как американската държава има такава информация – вероятно има способи за събирането им. От една страна, би трябвало да се вярва на американската държава, излизайки с такава позиция. От друга страна ние съществуваме в собствената си страна и трябва да се съобразяваме със собствените си правила и с презумпцията за невинност. Едва когато подобно дело стигне до съда, съдът може да се занимава. Съдът сам по себе си не събира информацията. Не мога да отговоря на въпроса защо не разполагаме с подобна информация, вероятно разследващите органи трябва да бъдат попитани за това, заяви съдия Дишева.

Тя уточни, че се е запознала се искането на правосъдния министър Данаил Кирилов съдия Миталов да бъде освободен от длъжност. Поначало министърът е легитимиран по закон да прави искане за дисциплинаро наказание и за отстраняване на съдия, заяви съдия Дишева, като поясни, че както тя, така и ВСС могат да имат позиция, едва след като се запознаят с конкретните данни по делото.

Тя уточни, че не познава съдия Миталов. Единственият случай, когато съм чувала името му, е покрай случая с освобождаването на Николай Малинов, за да пътува до Русия. Направи ми впечатление, че в изявлението не се говори за конкретен случай. Свързването със случая с Николай Малинов е въпрос на интерпретация, коментира членът на Съдийската колегия на ВСС.

Съдия Атанаска Дишева, която при избора на Иван Гешев за главен прокурор гласува „против“, каза, че активността на прокуратурата в последните седмици не е променила позицията ѝ. Това, което се случва, не опровергава с нищо това, заради което не гласувах за тази кандидатура. Като пример мога да дам неспазването на презумпцията за невинност при случая с президента. Поставя се каруцата пред коня. Извършват се действия, които предполагат една доказана вина, а в случая не е така, посочи съдия Дишева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ