Гешев разкри по кое дело са подслушали и Радев: Става дума за поръчки за стотици милиони

Румен Радев

Доказателства по делото – така главният прокурор Иван Гешев нарече по БНР публикуваните от прокуратурата записи от телефонни разговори. Бяхме поканени от президента да обясним и няма как да скрием и да оставим поле за спекулации. Прокуратурата трябва да обяснява действията си. Не се притесняваме от истината. Не може в обществото да фигурира само гледната точка на маргинални организации и политически сили, хибридни медии, гравитиращи около подсъдими лица, газа Гешев.

На въпрос за записите, в които се чува как президентът разговаря с шефа на ВВС Цанко Стойков по повод назначение на Десислава Радева – тогава Генчева, за пиар, Иван Гешев обясни:

Има разследване на специализираната прокуратура, което  с обем и предмет различен от представяния в медиите. Касае се за една фирма – контрагент на Министерството на отбраната и въобще на въоръжените сили с различни доставки за стотици милилони през годините. В хода на това разследване са присъединени оперативни ВДС (веществени доказателствени средства) – ДАНС са експлоатирали СРС извън наказателно производство, не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са че са съотносими към това разследване, изпратили са ги на наблюдаващите прокурори, те са ги присъединил към досъдебното производство и те стават доказателства към него.

На 22 януари наблюдаващите прокурори са извършили цялостен анализ, включително на тези стотици страници. Констатират, че вероятно президентът говори със Стойков и знаейки доминиращото становище, че спрямо президента не може да се извършват никакви действия, правят единствено възможното – да спрат наказателното производство. И го изпращат при мен. Какъв е моят полезен ход – да скрия това дело? Те ме сезират с оглед да преценя дали да сезирам Конституциониния съд за яснота за член 103. Поради неяснотота на разпоредбата на чл. 103 обстоятелствата не са изяснени. Моето мнение е че в България няма абсолютни имунитети. Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд.

Нямаме възможност преди Конституционния съд да се произнесе, да проверим. Всяко действие което ще направят прокурорите за проверка по проверката в КПКОНПИ би представлявало по същество нарушение на чл. 103 от конституцията без да се е произнесъл КС. След като се произнесе КС, ако той споделя нашата теза, могат да се отделят разследвания, каза главният прокурор Иван Гешев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ