Прецедент! В Добрич осъдиха на 2 години затвор непълнолетен, подпалил 7 пожара

пожар

Окръжният съд в Добрич наложи наказание лишаване от свобода за срок  от 2 години на 16-годишен подсъдим, който беше признат за виновен в извършването на 7 умишлени палежа в сгради със значителна стойност в града.

Съдът прие за установено, че подсъдимият е извършил деянията в периода от 15 декември 2018 г. до 16 януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление. В пет от случаите били запалени помещения в бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество, а в останалите два – фоайе и таванско помещение в жилищни блокове в града.

При всички палежи е имало опасност предизвиканите пожари да се разпространят върху съседни помещения. При палежа във фоайето пожарът е представлявал и опасност за живота на жена, която по същото време се намирала в застрашен от огъня апартамент.

В резултат на палежите са нанесени щети на обща стойност 12 841.35 лева, основната част от които в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, собственост на община Добрич. Там били унищожени учебни пособия, дървена облицовка, бюра и дивани.

Подсъдимият е извършил деянията като непълнолетен, но съдът прие, че той е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на 16-годишния подсъдим бе редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като той призна изцяло всички факти, изложени в обвинителния акт, а съдебният състав установи, че неговото самопризнание се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства.

В съдебната зала непълнолетният изрази съжаление за извършеното.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ