Прекратиха делото срещу Иван Гешев. Не го осъдиха за думите: „И циганите така правят“

Боян Магдалинчев, Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев не е обидил или наклеветил ромския активист Христо Николов с обобщението си, че „и циганите така правят“, когато в интервю за БНТ е коментирал поведението на подсъдимия с Десислава Иванчева за подкуп Петко Дюлгеров, който се отказа от първоначалните си показания, съобщи сайтът за новини на правна тематика news.lex.bg.

Изданието цитира решение на съдия Мила Лазарова от Софийския районен съд (СРС), която е прекратила делото срещу Гешев.

На 17 април 2019 г. тогава като зам.-главен прокурор Иван Гешев коментира развоя на делото за подкуп срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и подсъдимия с нея Петко Дюлгеров, който в хода на процеса се отрече от дадените по-рано показания в полза на обвинението. „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово“, каза тогава Гешев.

Ромският активист Христо Николов подаде жалба в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) срещу Гешев, но тя не откри „внушения за различие и подбуда към омраза“. След това активистът заведе дело за обида и клевета в районния съд.

Миналата седмица съдия Лазарова е прекратила делото, тъй като приема, че посоченият от Николов израз не разкрива характеристиките нито на обида, нито на клевета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ