Лозан Панов опъна ушите на Гешев и КПКОНПИ: Още не сте ми казали нищо за Андон Миталов

Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ. Това съобщиха от ВКС.

Припомняме, че шефът на Държавния департамент на САЩ Майкъл Помпейо обяви преди дни, че българският съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият български гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в в САЩ заради корупция.

В писмото до главния прокурор се казва:

„Напомням Ви, че с писмо с изх. И-171/06.02.2020 г. (Ваш вх. № PRB202004647877І/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни.

Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс.“

В писмото до председателя на КПКОНПИ Лозан Панов пише:

„Напомням Ви, че с писмо с изх. № И-169/06.02.2020 г. (Ваш вх. № ЦУ 01-2225/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.“

И в двете писма председателят на ВКС посочва, че до днес, 11.02.2020 г., във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ