Изненада в БСП! Тази чаровница ли сменя Корнелия Нинова начело на партията!?

вяра емилова

Промени във върховете на БСП готви Корнелия Нинова. Тя си търси заместник, който да застане начело на партията за времето на предизборната кампания преди вътрешнопартийния вот за лидер на 26 април.

По правилата за прекия вот, приети от НС на БСП, за времето на кампанията лидерката трябва да предостави правомощията си на свой заместник. В момента Нинова е с 3-ма замове, четвъртият бе покойният Стефан Данаилов. Също като нея и Кирил Добрев се очаква да е в отпуск за кампанията, тъй като най-вероятно ще играе за председателския стол. Така остават Владимир Москов, но той е кмет на Гоце Делчев и не може да е ежедневно на “Позитано”, и Деница Златева, която обаче е натоварена с международните ангажименти.

Затова лидерката се оглеждала за доверен човек, който да заеме овакантеното от Ламбо зам.-шефско място и да я замести за кампанията. Като най-близки до нея лица се сочат членовете на Изпълнителното бюро Вяра Емилова (на снимката) и Атанас Зафиров. Очаква се евентуални рокади да бъдат гласувани от червения пленум, който трябва да се събере около 20 февруари.

По повод вътрешните избори за лидер и предстоящия 50-и конгрес на БСП през май 20 знакови червени лица излязоха с обръщение към другарите си. Сред тях са Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев, Костадин Паскалев, Донка Михайлова, Венелин Узунов, Красимир Мирев, Ваня Добрева, Ана Пиринска, Емил Райнов и др.

Сегашното състояние и поведение на БСП не дават убедителни доказателства, че тя е управленска и обществена алтернатива, смятат авторите на обръщението. И призовават да се изведат на преден план въпросите за идеите, политиката и организацията на партията.

От нашата загриженост и отговорност зависи да запазим социалистическия характер на партията и да засилим нейното обществено влияние, пише в обръщението. Авторите му предупреждават, че прекият избор може да активизира партията, но да принизи ролята на най-висшия партиен форум – конгреса, и на избрания от него Национален съвет. Не бива да имаме илюзии, че можем да отговорим на предизвикателствата, пред които сме поставени, ако не изведем на преден план въпросите за идеите, политиката и организацията на партията, смятат те.

Не само държавата, но и партията ни до голяма степен е завладяна от корпоративни и частни интереси и подчинена на външни сили. Вътрешнопартийните проблеми се задълбочават, пишат те и изброяват някои от тях: Националният съвет не работи като колективен орган, който генерира солидна лява политика, а се превърна в арена на противопоставяне. Комуникацията между структурите в БСП е влошена, пренебрегват се критериите за развитие в партията и за поемане на политическа отговорност.

Затова предупреждават, че е под въпрос запазването на БСП като дееспособна масова партия с относително равномерно представителство на територията на страната.

Сега е времето да решаваме собствените си проблеми. Без това, дори да достигнем до управлението на страната, няма да оправдаем полученото доверие, смятат авторите на обръщението. Те предлагат БСП да стане инициатор за определяне на национални приоритети в няколко области на политиката: демография, екология и енергетика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ