Сензация с тока от 1-и юли! Да му мислят тези с къща с басейн, фризьорски салон или кафене

1x-1-1280x854

Големи къщи с басейни и сауни, които са присъединени към мрежата с мощност над 30 киловата от 1 юли ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това се отнася и до малкия и средния бизнес, чиито обекти са присъединени с такава мощност. Такива текстове за промяна в Закона за енергетиката ще внесе председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, твърди “24 часа”.

Този начин за отваряне на пазара е срещнал одобрение от работодателите, от електроразпределителните дружества, с предложението са запознати министърът на енергетиката Теменужка Петкова и КЕВР.

Имаше идея за постепенно отваряне на пазара на ток за битовите потребители, като от 1 юли 10% от потреблението им щеше да бъде ток, купуван от свободния пазар. Това, което препятства този начин, е, че още не е уредено как ще бъдат компенсирани уязвимите потребители.

Николов каза, че това засяга около 2000-3000 къщи в България, както и бизнеса. Сметките показват, че така ще се освободят около 2 млн. мегаватчаса потребление на година, което трябва да се купува на борсата, при 13 млн. мегаватчаса, които сега се купуват от домакинствата и малките и средните фирми от регулирания пазар.

За да няма ударна вълна от промяна на присъединената мощност и разделянето ѝ на по-малка, изискването за над 30 киловата мощност ще бъде въведено със задна дата, от 1 януари тази година.

Според председателя на енергийната комисия това изваждане на клиенти на свободния пазар няма да се отрази на домакинствата. Ако цените все пак бъдат променени от КЕВР от 1 юли, то ще е заради индексирането с инфлацията или заради други признати разходи.

Текстовете за промяна в закона ще бъдат представени след десетина дни, каза Николов.

“24 часа” попита експерт от електроразпределително дружество при тази мощност какви фирми и битови потребители ще излязат на свободния пазар.

Максимумът мощност на един апартамент в блок е 12-13 киловата, това е таванът на монофазните електромери, каза експертът. Големи къщи с басейн, който се отоплява, вероятно ще са с мощност над 30 киловата, тоест би трябвало да имат трифазен електромер и да попадат в категорията на инсталираната мощност над 30 киловата.

Фризьорски салон, който не се отоплява на ток, би трябвало да е присъединен на 5 киловата мощност, коментира специалистът. Дори голям магазин, който е решил отоплението си по друг начин, а не с електричество, също ще може да остане на регулирания пазар. Същото е и за кафене с една – две кафемашини.

Със законовите промени на Николов няма да бъдат засегнати уязвимите потребители, за които към този момент няма утвърден модел за защита, както и по-голямата част от битовите клиенти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ