Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“: Кабинетът на Борисов инвестира 71 млн. лв. в охрана на небето ни!

Красимир Каракачанов

Политически спекулации на партиите от психодясното пространство с цел пиар за пореден път бунят с невярна информация обществото в последни дни. Според твърденията им правителството на премиера Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов не трябвало да ремонтират и поддържат руските самолети МИГ-29. Пред ПИК темата коментира експерт – бригаден генерал Димитър Петров, командир на Авиобаза „Граф Игнатиево“. Ето какво разкри той по горещия казус с охраната на небето ни:

– Г-н генерал, появиха се редица спекулации за това, че кабинетът в момента ремонтира изтребителите МИГ-29, които в момента извършват охрана на небето ни, преди пристигането на Ф-16. Има ли друг начин и проблем ли е, че това са руски самолети?

–  Няма никакъв друг вариант, ако искаме да изпълняваме задълженията си по охрана на родното небе и ангажиментите си към съюзниците, както и да поддържаме летателната подготовка на личния състав.

Наясно сме, че за да поддържаме летателната годност на тези самолети, държавата ни заплаща за необходимите резервни части и агрегати на друга държава, която не разглеждаме като наш партньор, но за жалост няма друга разумна алтернатива. Впрочем и практиката на други наши партньори в НАТО е подобна – Полша и Словакия примерно.

– Спекулира се много  и за това какво ни струва това в парично изражение?

– Поддръжката на съвременна бойна авиация не е евтина и всички ние трябва да разберем това. Благодарни сме на ръководството на МО и правителството, че разбират необходимостта от осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 на този етап. От началото на мандата на това правителство по сключените  договори са заплатени приблизително 71 млн. лева за тяхната поддръжка. 

– Каква е реалната картина с американските изтребители от ваша гледна точка? Кога всъщност тези самолети ще могат пълноценно да охраняват небето ни?

– По договора между нашето правителство и правителството на САЩ е предвидено първите самолети да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните през 2024 година. Това обаче не означава, че веднага можем да започнем да носим бойни дежурства с тях.

Все пак това не са леки автомобили, а изключително сложна, съвременна бойна техника. Предстои период на обучение за нашите летци и технически персонал по овладяване способностите на самолета и едва след това ще можем да изпълняваме в пълен обем поставените ни задачи по охрана на националното ни въздушно пространство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ