Мегахит! Оправдаха наш милионер, че не платил 63 млн. данъци, защото нямал… образование да ги сметне

огнян донев

Софийският градски съд оправда Огнян Донев за укрити 63 млн. лв. данъци с мотива, че не притежавал специфично образование, което да му позволи да изчисли конкретния им размер, obshtestvo.org.

Делото е затова, че Донев, който е изпълнителен директор на фармацевтичния гигант у нас „Софарма“ е продал акции от компаниите Телсо“ АД,“Телекомплект“ АД, „София“ АД, и „Софстрой“ АД – които са свързани с него, но след това не ги е попълнил в годишната си данъчна декларация като приход.

Приходът пък е в размер на 400 млн. лв. за които той трябва да плати около 63 млн. лв. данък.

В Годишната си данъчна декларация по ЗКПО № 2226389/02.04.2007 г., която се изисква по силата на чл. 92 ЗКПО, обн. ДВ, бр. 105 от 22.12.2006 г., в сила от 01.01.2007 г.,/ стара редакция чл. 51 ЗКПО /отм./, подадена в Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“- гр. София, затаил истина – не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на основание чл. 13, чл. 14, ал.2, вр.ал.1 и чл. 15, ал.3, т.1, вр. ал.2 от ЗКПО, в случаите на чл.13 и чл.14, когато резултатът за отчетния период на данъчно задължените лица е намален или е отчетена загуба, при определяне на дължимия данък се увеличава финансовият резултат преди данъчното преобразуване със сумите, произтичащи от тези търговски и финансови взаимоотношения или от тези сделки и при прилагането на трансферни цени увеличаване или намаляване на цени при извършване на сделки по предоставянето на стоки или услуги, които се отличават от пазарните цени, в общ размер от 418 531 500/ четиристотин и осемнадесет милиона петстотин тридесет и една хиляди и петстотин/ лева“, се казва в мотивите на съда към присъдата.

„Независимо от така изложените съображения не може да се установи на свой ред, че у подсъдимия Д. е бил налице умисъл и поради наличие на пълно съвпадение между изводите на овластения държавен, административен орган, като част от държавната администрация органа по приходите, който е натоварен със задължения да контролира правилното изчисление и постъпление за фиска на размера на корпоративния данък от данъчно задълженото лице и направените изчисления от свидетелката П. – главен счетоводител на „Е.“ АД, която еднолично и в кръга на своята счетоводна компетентност и оперативна самостоятелност е изчислила годишния финансов резултат на дружеството за 2006 г., предвид липсата на специални счетоводни знания за подсъдимия Д., с каквито не се установи да разполага.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ