Фандъкова разкри кой ще плаща тол таксата за крайградските автобуси в София

Йорданка Фандъкова

Правят се разчетите по отношения на автотранспорта. Ако е възможно автобусите да се освободят от тол такса, бих подкрепила такова решение. Ако не, то тогава Столичният автотранспорт ще направи разчетите и ще плаща таксите. Това заяви пред журналисти в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Столичният кмет отбеляза, че автобусите могат да бъдат извадени от обхвата на тол системата само чрез законова промяна.

„Изчисленията, които са направени за поддържането на Северната скоростна тангента, за да може да предложим и подпишем това споразумение с АПИ, са за около 500 000 лева на година“, допълни Фандъкова.

‘В хода на преговорите с АПИ се направиха предварителни разчети по отношение на поддръжката. Искам да припомня, че Столична община поддържа Южната дъга и някои други пътища от републиканската мрежа и досега, за което ние получаваме съответно заплащане около 400 000 лева на година“, коментира тя.

Фандъкова посочи, че СО е дала на АПИ заявлението и документите, с които ще поеме ангажимент да поеме разходите по поддръжка на Северната скоростна тангента.

„Трябва да има решение на Министерски съвет по отношение на пътищата. Ще внеса и решение в СОС – имаме пълен консенсус по темата“, обясни кметът на София, предаде „Фокус’.

Средствата за поддръжка ще дойдат от бюджета за транспорт на Столична община, но Фандъкова разясни, че това няма да стане за сметка на отпуснатите 20 милиона лева за малките улици и тротоари.

„В рамките на бюджета за транспорт и поддържане на транспортната инфраструктура има средства и за текущи поддръжки. Това ще стане на база на решение на СОС, но в рамките на бюджета, който е предвиден за поддръжка. Програмата за текущите ремонти се изготвя на база на предложенията на районните кметове – такава конкретна все още няма. Тези средства ще бъдат част от тази поддръжка. Все пак пътищата се намират в районите на София“, посочи Йорданка Фандъкова.

Кметът на София заяви, че има уверение от АПИ, че за момента глоби на живущите в Столична община няма да бъдат налагани.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ