Барселонски вестник гръмна: Разследват Бойко Борисов и моделката му за пране на пари в Каталуня

Бойко Борисов

Полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна цел е била Барселона. В документи на полицията, която тук се нарича Mossos d’Esquadra, се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че „биха насочили към съществуването на престъпна организация“.

Това пише барселонското издание „Периодико“, цитирано от „Дневник“ под заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с борисов се проверява внимателно.“

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че дамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от „физически лица, които не живеят в Испания“.

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за първи път в записите „Яневагейт“ през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката. По-късно Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

 

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене „Обединена България“ (MC BUUP – Movimiento Civil Bulgaria Unida).Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер.

 

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с „частна охрана и модерна система за наблюдение“. Разследването установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L.

 

„Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания с капитал от 3000 евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро. Проверка показала наличието и на втора компания – EMA BGS SL, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговск а улица) Paseo de Gràcia. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 милиона евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и бадаща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата.“

 

„Политико“ допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в тази вила заедно със съпругата и внучката си, родена през 2012 г. „Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител.“

 

Изданието посочва още, че за интимна връзка на Борисов с Йовчева се говори в България от години и премиерът е отрекъл за има такава. След като научихме за разследването в Барселона, изпратихме на 13 февруари запитване до кабинета на българския премиер, но още няма никакъв отговор, казват авторите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ