Красавица от ВМРО внася закон за какъвто българската музика мечтаеше отдавна

мария цветкова

Да се въведат квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Такова предложение ще внесат от „Обединени патриоти“ в Закона за радио и телевизията, стана ясно днес от изявление на депутата от ВМРО Мария Цветкова пред журналисти в парламента.

„Законопроектът, който предлагаме, касае въвеждането на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Това предложение е с цел стимулирането на производството и разпространението на българска музика в медиите, като с това целим съхраняването на българската култура и език. По този начин ще бъде насърчено да се използва повече българският език. Това, което предлагаме конкретно в законопректа е най-малко 1/3 от дневното музикално съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде предназначен за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите“, обясни Цветкова.

„Другата промяна, която предлагаме, това е 1/2 от българската музика да бъде с текст на български език. Въвеждането на тези квоти трябва да се осъществява в периода между 06:00 ч. и 22:00 ч. Според актуални проучвания става ясно, че има остра нужда от повече българска музика. Предлагаме тази промяна, защото тя е в защита на националния интерес и идентичност, в защита на българския език, тъй като през последните години навлезе много чуждоезикова музика и е намален процентът на българската музика. Вече има такива практики в много други държави – 12 в ЕС“, продължи Цветкова. Подчерта, че квотите ще се отнасят както за обществените, така и за частните медии у нас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ