Бедна ви е фантазията кой прочут генерал е бащата на жената на Васил Божков

Елена Динева

Дългогодишната спътница в живота на Васил Божков – Елена Динева, е дъщеря на прочутия ген. Любомир Динев. Той е човекът, който ръководи разкопките при Царичина дупка, съобщава Lupa.bg, позовавайки се на достоверен източник.

Бащата на Динева – ген. Динев, става известен с това, че участва в мисията по търсене на доказателства за извънземния произход на човека в с. Царичина край Костинброд.

Мисията Царичина добива популярност пред 90-те години. Тогава в продължение на 2-години военни копаят под селския трафопост на мегдана в селото, направлявани от контактьори и извънземен разум. Операцията е под надзора и ръководството именно на ген. Любомир Динев. По това време той е началник на Химически войски.

В операцията, наречена „Слънчев лъч“ участва още полк. Цветко Кънев, полк. Делчо Наплатанов и други висши офицери.

Запознати с историята на семейството дори се шегували, че самият Васил Божков е подтикнал бащата на любимата си да разкопаят земята под Царичина с надеждата да намерят някое безценно богатство.

Ген. Динев е един от емблематичните български офицери по времето на социализма. Днес той е 81 години. Той е командир на химически взвод в тридесет и втори мотострелкови полк в Дупница.

През 1961 г. се създава първи армейски батальон за химическа защита, а Любомир Динев е един от неговите основатели.

През 1969 г. завършва Военната академия за химическа защита „С. К. Тимошенко“ в СССР с отличие. През 1980 г. завършва Военната академия на Генералния щаб на СССР. Бил е началник на щаба на Химически войски. В периода 16 октомври 1985 – 14 януари 1992 е началник на Управление „Химически войски“ към Министерството на отбраната, след това до 1999 г. е началник на същото управление в Генералния щаб. На 5 май 1999 г. е освободен от длъжността и излиза в запаса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ