Къде са Марешки и другите аптечни босове!? Народът в стрес, няма маски срещу коронавируса

коронавирус

Коронавирусът удари аптеките в цял свят. Абсолютен недостиг на предпазни маски има в родната фармацевтична индустрия. Хора от бранша заявяват, че маски няма поне от седмица. Нищо, че цял аптечен бос е заместник-шеф на Парламента и все ръси акъл. Но не му стига дотам, че да прозре този проблем.

Складовете са празни. Това заявиха пред FrogNews аптекари, след появилите се притеснения за недостиг на предпазни маски у нас. Подобен проблем обаче няма само в България. Преди дни Германия също заяви, че изпитва проблеми с доставките. Причината – коронавирусът в Китай, който продължава да взима жертви във и извън страната.

Епидемията от коронавирус вече плавно завладява Италия. Само за четири дни в страната има 4 жертви, а заразените са над 200. Държавите в Европа предприемат какви ли не мерки, но повсеместно е настанала паника. Хората в действителност упорито търсят предпазни маски. Според родните фармацевти става дума за всеки втори клиент.

Хората се презапасяват, но производството и износът от Китай е спрял още с изригването на епидемията. Това означава нещо много просто – който купил, купил. В момента складовете са на изчерпване, а нови заявки не се приемат. В бранша се говори, че най-рано до два месеца се очакват нови доставки, но всичко в момента все още е в полето на спекулацията. Въпросът е – какво ще се случи дотогава и каква част от света ще се изправи пред кризата с недостиг на маски?

Стаят и опасенията кои точно сектори ще бъдат повлияни от епидемията. Миналата седмица експерти предупредиха, че е много възможно светът да се изправи пред остър недостиг на антибиотици. Проблемът отново се дължи на ограниченото производство в Китай и съответно износът към останалите държави. И ако проблемът с маските изглежда огромен, то нека се запитаме какво става с останалите стоки, които азиатската страна изнася за света.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ