Респект, Човеко! Наум Шопов дарява стволови клетки на болно от левкимия момиче

Наум Шопов, Теа Минкова

Младият актьор и лекар Наум Шопов иска да дари стволови клетки на непознато момиче, болно от левкемия. Това написа той в профила си във фейсбук и призова приятелите си да опитат да помогнат и те.

„Преди няколко дни с мен се свързаха близки на 23-годишно момиче болно от левкемия, което се нужда от лечение със стволови клетки, но подходящ донор липсва. Хората ме помолиха да споделя нейната история, за да може евентуално някой да помогне. Аз реших, че това не е достатъчно и реших да споделя историята й като дам пример и отида да се изследвам за съвместимост с нея и други нуждаещи се, защото само така смятам че бих имал възможността на мотивирам и вас“, написа той. Като дипломиран лекар и безспорно човек с голямо сърце, той обясни подробно и каква е процедурата:

  1. Отивате в Александровска болница, в отделението по Имунология (с/у Неврология), където просто ще ви вземат кръв за изследване за съвместимост.
    2. Ако се открие такава, ще ни поканят да дарим, ако желаем. Самата процедура по даряване е безопасна и безболезнена. Кръвта на донора се филтрира, като от нея се извличат само стволовите клетки. В дните около даряването се приема медикамент, който стимулира образуването на нови кръвни клетки.
    • Процедурата е безплатна, безболезнена и безопасна, а може да означава всичко за някой. Трябва да си помагаме, защото никога не знаем кога може да имаме нужда и ние от помощ за ситуация, която е тотално извън наш контрол. Нека бъдем хората, които не седят безучастно.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ