Трябваше Чехия да ни светне, че Доган май гази закона! Прокуратурата подкарва бай Ахмед

ахмед доган

Специализираната прокуратура ще проверява сигнала на член на Сената на парламента на Чехия Лукаш Вегентнехт за продажбата на ТЕЦ „Варна“, която към момента е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

В края на м.г чешкият политик сезира Софийската градска прокуратура за „общи стопански престъпления“ на продавача и купувача на топлоцентралата, която в края на 2017 г. беше придобита от бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. „Преписката е изпратена в спецпрокуратурата“, заяви пред „Сега“ говорителят на СГП Антоанета Панчева.

Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания „ЧЕЗ груп“ и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред „Свободна Европа“ неотдавна.

ЧЕЗ купува ТЕЦ „Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продава през 2017 г. за 48.5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от ТЕЦ „Варна“ са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, твърди още сенаторът. Той коментира, че „ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на „ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на теца“. „Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, уточнява Лукаш Вегентнехт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ