Генерал Мутафчийски: Вирусолозите ни са нервни, коронавирусът най-вероятно вече е в България!

14

Една лаборатория винаги трябва да се тества. Ако в нашата лаборатория се появи положителна проба за коронавирус, то ние трябва да ги изпратим в лабораториите в Германия и Нидерландия, за да ги потвърдят. Това заяви в ефира на БНТ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на Кризисния щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

„Интензитетът на прием на пациенти във всички инфекциозни болници в страната не е голям. На ГКП-тата има термометриране. Ние сме единствената страна в Европа, която го прилага. По този начин са открити 4 души, двама от които са шофьори на камиони“, поясни той.

Попитан за издирваните български граждани, ген. Мутафчийски заяви, че те са получили информация,  която е гласяла, че двама българи са пътували с евентуалния нулев пациент от Италия. Те  са били издирени и резултатите им са отрицателни.

Началникът на ВМА бе категоричен, че ситуацията е динамична. „5000 души се прибират по въздух, пътуващите по суша са много повече. Ние следим няколко държави, които ни интересуват. В Гърция има засега най-много пациенти от съседните ни държави. Най-голям скок бележи Италия за последните 24 часа има 500 души и така случаите там стават 1150 към 6 часа сутринта. Португалия все още не е обявила нито един пациент, в Кипър също не са. Държа да отбележа, че в Европа има много ниска смъртност от коронавируса“, заяви той.

„Светът е толкова отворен, че това колко е далече една държава от нас – нищо не значи“, подчерта още ген. Мутафчийски.

Запитан дали ще има забрани за концерти и събиране на хора, той заяви, че вече има ограничаване на подобни събития, но това идва от самите организатори. „Разумно е. Събитията, които се случват на открито не носят характер като тези, които са на закрито“, допълни д-р Венцислав Мутафчийски.

„Ако има случай само на едно място – е ограничен взрив, а ако са на няколко – то се взимат крути мерки, както при грипа. Вирусът най-вероятно е в България. Вирусолозите са много изнервени, искат да докажат случай на коронавирус и да работят с него. Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени. Няма граници, които да спрат една въздушно-капкова инфекция. Но нямаме потвърден случай“, каза още той.

Той бе категоричен, че карантината трябва да съществува и тя трябва да се спазва. „Тук всеки трябва да бъде отговорен за себе си и за близките си. Има държави с много крути мерки и ние ги изследваме. В Израел например има затвор до 7 години за нарушаване на карантина за COVID-19“, обясни още началника на Кризисния щаб у нас.

„Следим какво се случва в света. Изпратихме наши хора на Конгреса в Берлин. Самата общност от инфекционисти е силно изненадана от паниката, която се създава. Може би причината е в мерките, които се взимат.  Да, в цял свят няма маски, но това не е повод за истерия. Те се поставят на болни хора и на медицинските екипи, които работят с тези болни хора. Медицинските специалисти трябва да се щадят. В Китай от години ходят с маски и какво се случи? Докато не ги поставиха под карантина, не се прекърши гръбнакът на заразата. Човек има нормален биоритъм и температурата му се повишава сутрин и следобед. Затова трябва да я мерите 3 или 4 поредни дни, ако се съмнявате. Няма обяснение защо поразява повече възрастни хора, може би, защото имат хронични заболявания. Алогично е защо не поразява децата“, каза още той.

По думите му всеки ден, в който не откриват вируса у нас, им дава възможност да се подготвят по-добре.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ