Кънчо Стойчев: Карам коронавирус, гадно е, дълго е, но минава! Не е най-страшния вирус

кънчо стойчев, андрей райчев

Социологът Кънчо Стойчев, председател на сдружение „Произведено в България“, коментира икономическите мерки на правителството за спиране на разпространението на новия коронавирус и изненадващо обяви, че го е изкарал на крак. Стойчев коментира, че заразата по нищо не се различавала от обикновен вирус. По думите му годишните данни показвали същата смъртност, а „сега малко преувеличаваме“ относно COVID-19.

„Това не е най-страшният грип, нито е най-страшният вирус. Аз го изкарах преди два месеца. Гадно е, дълго е, но минава“, сподели с аудиторията на БТВ Стойчев. Поради това, като председател на сдружение на малкия и средния бизнес, Кънчо Стойчев коментира икономическите мерки на правителството и настоя държавата да подкрепи бизнеса в условията на тежката криза.

„Държавата трябва да спаси бизнеса сега, защото утре ще е късно“, изтъкна социологът. Той подчерта, че държавата трябва много по-активно да участва в запазването на работните места на хората.

„Най-голямата опасност е да кажем – ще спасяваме човешки животи само. То това е хубаво, но не можем да кажем – майната му на бизнеса, той ще се оправи“, категоричен е социологът.

Стойчев настоява да бъде запазено всяко работно място, защото „запазвайки доходите на тези хора, те ще продължат да бъдат способни да плащат ток, вода, данъци и да не натоварват другите системи – здравна, НОИ и фондовете за безработица“.

Социологът дори изчисли, че 2 млрд. лв. от резерва ще бъдат напълно достатъчни, за да се гарантират работните места на застрашените хора и да се подпомогнат бизнесите. По оценки на  финансовия министър резервът на България към момента е около 10 млрд. лв.

„Защо Меркел и Макрон казаха – „каквото и да ни струва ще спасим бизнеса, ние човек без работа няма да оставим“? Да не са по-глупави? Ако не го направим – ще бъдем драматично по-бедни след това“, уверен е Стойчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ