Гешев вся смъртна паника: Може да не останат избиратели, може да не останат политици за избиране

Иван Гешев

Аз не се обявих за по-строги мерки, а за радикални мерки, каза главният прокурор Иван Гешев. И веднага даде пример, че към такива мерки са прибегнали вече много европейски държави като Испания, Италия, Франция.

„Трябва да разберем, че по същество ние сме в състояние на война за оцеляване на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме“, заяви Иван Гешев пред NOVA.

Той обясни, че прокуратурата не може да дава препоръки на щаба. „Работата ни е свързана с надзора за законност. Контролираме до колко различните държавни институции, осъществяват това, което са длъжни да правят. Друга наша задача е противодействието на престъпността във всичките й форми“, каза Гешев.

„Трябва да се подготвим за най-лошото. Ние сме в ситуация на война, в която е застрашен животът на всеки български гражданин“, обясни главният прокурор.

По думите му в цялата страна започват масирани проверки в аптеки, фирми, офиси, за които има данни, че е извършено престъпление.

„Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война. Подозирам, че ако не го направим, у нас ще стане същото като в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника. Можем да преминем през тази ситуация само, ако сме организирани“, каза още Гешев.

„Не съм политик, затова мога да говоря каквото си мисля – според мен българската политическа класа мисли прекалено много за политическите последствия. Не са нагодили, че по същество сме в криза“, подчерта Гешев, който смята, че с такава нагласа и реакцията е по-бавна. Неговото усещане е, че има забавена държавна реакция. Той коментира подготвяния законопроект за извънредните мерки, като поиска реакция сега и веднага, а не след няколко дни. Според него, готвеният законопроект може и да не е актуален предвид развитието на ситуацията буквално за часове.

По темата за фалшивите новини Гешев каза, че текстовете в Наказателния кодекс са морално остарели. Наказанията са смешни, а не всички случаи попадат в обхвата на кодекса, е гледната точка на главния прокурор. Според него фалшивите новини могат да засегнат цели сектори на икономиката.

Призивът му е да се обединим и да не мислим за това, което ни разделя. „Усещам, че има едно забавяне в редакцията на държавните органи, дължащо се на мислене за политически последтвия. Но може да се окаже, че може да няма хора, които да изберат тези политици. Както може и да няма политици за избиране“, каза още Гешев.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ