Доктор Мангъров: Да затворят Банско е безмислена сила! Не си слагайте маски, ако сте здрав

атанас мангъров

В Банско няма епидемия. Трябва да се изследва дали има други случаи на заразени. Да се затваря града е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка това е безсмислица. Ако има зараза, която трябва да се е разпространила, това трябва да се изследва. Това каза доктор Атанас Мангъров по БТВ.

По тази логика трябва да затворим цялата страна и да стоим в мазетата. Колко време това нещо можем да го правим?! Трябва въпреки епидемията, хората да живеят нормално. Хората, ако постоят още няколко дни,  ще започнат да бягат през полето и храстите. Ще ги стрелят ли?

Епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи. Маските не вършат работа. Те могат, ако вие сте болен, да предпази най-едрите плюнки да не се разпространяват. Но най-фините частици спокойно минават през маската. Човек има измамна сигурност, но той е един рицар без броня. Това е психологически ефект, който  може да изиграе лоша услуга. Хората искат да направят нещо. Човек има душа и иска да направи нещо. С ръкавиците, освен да си направите гъбички, друго няма да стане. Просто трябва да си миете ръцете със сапун и вода. Ако не се миете, а само се мажете със спирт, само размазвате заразата.

За нашата страна пикът ще е след три-четири седмици. Вчера в Китай не е съобщено за нито един нов местен случай. Поне 70 на сто от населението трябва да стане имунно. Антителата се образуват от 2 до 3 седмици. Те ни пазят докато сме живи. Тези коронавируси имат свойство да се изменят и на следващата година се появяват нови щамове. Те ни нападат и могат да преодолеят защитата. Симптомите са неразличими от което и да е друго грипоподобно заболяване. Тези тестове трябва да са достъпни.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ