Признаха: Държавата е готова да строи полева болница за десетки хиляди болни от коронавирус

7 Dni Bulgaria20.03.2020
8

Когато се говори за карантина на град като София, трябва нещата да се преценят много внимателно, защото това ще парализира икономиката. Нашата задача при едно такова ограничение ще е по отношение на логистиката и на дезинфекцията. Това заяви в ефира на Нова телевизия гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ по повод извънредното положение у нас заради пандемията от COVIDI-19.

„Когато успеем да опазим себе си, то ще ограничим заразата – това е въпрос на лична дисциплина. Това не е по силата само на една служба, а  на всички и на доброволчески организации“, поясни той.

Гл. комисар Николов заяви, че са в непрекъсната връзка с ген. Мутафчийски.

„По отношение на границите е един много сериозен проблем, но трябва да благодарим на нашите дипломати за адекватната им и бърза намеса. В последния момент излитат самолетите като този от Индия с маски. Нашите фирми се активизираха и да започнат да шият маски. Фирмите мислиха, че като произведат някакъв плат и държавата ще дава по два лева за маска от него, не това беше идеята. Няколко хиляди маски ще разпределим днес за лекарите. Личните предпазни костюми за лекарите бяха произведени от родни фирми по най-високите стандарти. Ще защитим лекарите“, категоричен бе той.

Попитан дали ще може да се строи полева болница, той заяви, че от вчера към щаба работят математиците от БАН, за да може  да се каже какво ще е след 2 или 5 дни и къде да е тази болница. „Могат да се осигурят десетки хиляди легла с кабинети за кръвопреливане, за тежки случаи. Държавата е подготвена“, уточни Николов.

„Държавният резерв е за това, че да се внимава много с него. Вчера освободихме оттам 40 000 костюма. Внимателно се управлява резерва. Раздадени са от него и няколкостотин хиляди маски. Нещата мисля, че вървят добре и то благодарение на нашия бизнес“, категоричен бе Николай Николов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ