От полунощ: България под полицейска и военна обсада! Слагат КПП-та на всеки град

7 Dni Bulgaria20.03.2020
Протест, Полиция

Със заповед на министъра на здравеопазването, считано от тази вечер, се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на съоръжения на открити и закрити обществени места. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност, допълни, уточни Ананиев.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 часа, добави той.

Ще прилагаме мерките няколко дни и ще видим резултата. Ако резултатът е негативен, мерките ще бъдат затегнати и гражданите ще трябва да декларират собствената си отговорност. Излизайки от домовете си, те трябва да носят декларация, посочи здравният министър.

В отговор на въпрос той поясни, че тъй като заповедта се издава точно преди началото на почивните дни, ще има гратисен период за служебните бележки до понеделник и дотогава никой няма да бъде глобен за липсата на такава.

Ананиев поясни още, че на собствениците на домашните любимци ще бъде позволено влизането в обособени части от парковете, без да се допуска натрупване на хора.

НОВА ЗАПОВЕД! Само хора над 60 г. ще се допускат в магазини и аптеки между 8,30 и 10,30 часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ