Каракачанов и лекари искат извънредното положение да е до след Великден

красимир каракачанов

Семейните събирания за празника можело да увеличат тежките случаи

Удължаване не е обсъждано нито в щаба, нито в правителството

Да бъде удължено извънредното положение и свързаните с него ограничителни мерки, за да мине Великден, предложи в събота вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Засега извънредното положение е със срок до 13 април, понеделникът след Цветница. Негово удължаване трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Засега такова не се обсъжда нито в правителството, нито в националния оперативен щаб, коментираха от Министерския съвет.

Мерките се преценяват на всеки 3-4 дни, след като в щаба бъде направен анализ на развитието на заразата и прогнозите на математическия модел на БАН.

В събота следобед обаче шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски допусна, че пикът на заразата от коронавирус в България може да е в края на април или началото на май.

“Вероятно извънредното положение, но с първоначално предприетите мерки може да се удължи с още един месец, да мине и Великден. Събирането на различни поколения е рисково за по-възрастните хора. Притеснителното е, че при облекчаване на мерките при среща на възрастни хора с този вирус можем да станем свидетели не само на увеличаване на броя на заразените, но и на броя на тежките случаи”, коментира пък шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

“Ако изхождаме от медицинските данни, ако не си болен в момента, 14 дни са достатъчни, за да се види дали ще се прояви заболяване, а ако си болен, са необходими поне 30 дни, за да оздравееш. Дори да приемем, че с въвеждане на извънредното положение всички хора са били в някои от тези етапи, би трябвало един месец на строги мерки да е достатъчен, но това е теоретично, защото може 1 седмица преди края на мерките някой да се зарази и от там нататък всичко ще тръгне отначало”, обясни той.

Никой не иска толкова строги мерки, защото това причинява психически дистрес и намалява имунитета, добави Маджаров. Спазването на мерките обаче щяло да помогне за излизане от кризата.

“Никой не е видял как се държи тази епидемия със затопляне на времето и настъпване на пролетта, а понякога в България пролетта е чисто лято. Надявам се тези климатични фактори да повлияят”, каза още Маджаров.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ