Мутафчийски с тежки новини от последните минути, още случаи на COVID-19 от тази вечер

7 Dni Bulgaria22.03.2020
4

Няма смисъл от това пръскане от въздуха. Няма подобна практика. Първоначално помислих, че мярката е срещу комари. Кметът има взима много други адекватни мерки, той е съвестен. Това каза проф. Венцислав Мутафчийски – ръководител на Националния оперативен щаб в предаването „Неделята“ по Нова телевизия.

Прогнозите се сбъдват. Все още сме с ниска заболяваемост. Случаите се увеличиха с още двама, като единият случай е тежък. Мъжът е 67-годишен от София и се намира в реанимация. Другият пациент е в Плевен. В такива случаи всички страдат, затова се взимат по-кардинални мерки, обясни той. С тях случаите у нас стават 187.

В тази сутуация не бива да се прекалява с хоспитализацията на болните, защото това изтощава системата и ще се стигне дотам, че да не може да се помогне на тежко болните, които имат по-голяма нужда, допълни Мутафчийски.

Той отново обясни, че е важно заболелите с леки симптонми, да се изолират вкъщи. Около 20% от пациентите развиват пневмония и те трябва да се лекуват в болница. Важно е персоналът да се предпази от разпространението на инфекцията. Всяко едно отделение, в което има болни от коронавирус, са доставени защитни облекла.

В болниците, определени за поемане на първия удар, предварително бяха доставени 8000 облекла със заповед на министъра на здравеопазването, припонмни началникът на ВМА.

Той заяви, че очаква заразените да се увеличават с 30%. С мерките, които предприемаме, се надяваме, да се преборим по-леко с вируса, заяви ген. Мутафчийски. Той добави, че вярва, че можем да сме единни и да се преборим с вируса.

„Не се сърдя на премиера за медицинския съвет. Това е най-доброто и аз мисля като него по този въпрос“, подчерта той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ