Просветният министър: Увеличаваме учебната година, в София 80 % от децата учат до дома си

красимир вълчев

Принципът на близост до училището не е дискриминационен. Всеки един критерий може да се обяви за дискриминационен. Той не отнема правото на родителите да запишат децата си в друго училище, но дава предимство за записването в най-близкото. Миналата година имаше редица злоупотреби, които лишиха децата, които живеят близо до училищата до домовете си. Тази година това вече го няма. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Близо 80% от децата в София бяха записани в най-близкото училище тази година“, обяви просветният министър. Освен това ги няма опашките отпреди години, няма тези злоупотреби с адресните регистрации и месторабота. Ваканциите няма да се намаляват, стана ясно от думите му.

„Предлагаме удължена учебна година с две седмица за седмокласниците и така те ще учат до 28 юни, а не както досега до 15. Целта е учениците да имат достатъчно време да вземат целия материал и да се подготвят“.

„Имаме негативни демографски тенденции в последните години, което доведе до нова реорганизация в някои училища. Увеличава се броят на българчетата, които учат зад граница, призна министърът, но добави, чe прогнозата е, че до 5-10 години тази тенденция да се обърне. Той отново напомни, че образованието е национална политика.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ