Наемателят на Домусчиев: Не изтерясвайте с тази криза, даваме кредити от по 1 500 лева

7 Dni Bulgaria24.03.2020
владислав горанов, кирил домусчиев

Държавата ще приложи финансова инжекция за фирмите, засегнати от кризата с коронавируса. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

Дадохме възможност за авансово плащане за дохода по корпоративния данък. За ДДС коментарът на Горанов беше следният:

„ДДС е краен прехвърляем данък, в този смисъл всеки бизнес, който претендира да не го плаща, взима от пенсиите на хората“.

Ежедневен контакт с търговските банки има правителството, за да се работи в подкрепа на физическите лица.

„Няма да се налага масово предоговаряне и масово плащане на таксите“, обясни още Горанов.

Той подчерта, че държавата ще подкрепи бизнеса, като покрие 60% от възнаграждението на работещия, за да не бъде освободен от работа заради кризата с COVID-19.

„Никой анархично да не си изпълнява задълженията по повод кризата. Има сектори, които ще получат предимства, но и такива, които ще трябва да изчакат. Моля ви се, от една седмица сме в криза! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки. Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от служител“, заяви още Горанов.

Коментира бързото решение на фирми да се освободят от служители заради затваряне или свиване на работата заради извънредното положение. И напомни, че това може да са важни кадри, които са ценни, затова не трябва да се махат с лека ръка.

От изказването на финансовия министър се разбра още, че хората могат да разчитат и на програмата за заетост. Средставата ще минат през Българската банка за развитие. Важно е да се знае, че ще се отпуска безлихвен заем за тези служители, които са излезли в принудителен неплатен отпуск заради коронавируса.

Кредитът ще е до 1500 лв.

„Разбира се, не ги задължаваме хората да взимат този кредит, но това е възможност за текущо финансиране на изпаднали в нужда“, коментира още Горанов, без да уточни как точно ще се различи кой е в нужда! За сметка на това се скара на хората да не изтерясват с тази криза.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ