Тревога в Пловдив, заразена медицинска сестра е контактувала 20 медици и пациенти

Коронавирус

35-годишният мъж, който е новоткритият болен от коронавирус в Пловдив, е в добро общо състояние. Той е проявил достатъчно самоконтрол и съвест и още при първите симптоми се е самоизолирал у дома си. Веднага, след като е почуствал задух, е бил приет в инфекциозно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“.

Това съобщи на пресконференция директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

„Жената, за която бе потвърдено, че е болна от COVID-19 и е друг нов случай в Пловдив, е превързочна сестра в Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“.

Тя е на 59 години и е в средно тежко състояние. Лекува се. Имала е контакт с почти всичките си колеги от отделението и с почти всички пациенти, които лежат там, а те са 20 на брой.

На всички тях ще бъдат взети проби и в зависимост от резултатите РЗИ ще реши как да действа. Медсестрата е с придружаващо системно заболяване. В неделя вечерта се е почуствала недобре и е останала у дома си, като състоянието й е преминало от леко в средно тежко с температура и леки грипоподобни симптоми, стана ясно още от думите на д-р Танчева-Манчева.

В момента РЗИ връчва предписание за карантина и затварят отделението за основно почистване и дезинфекция. Областният управител Дани Каназирева коментира, че в абсолютно всяка болница е въведен стриктен контрол и, че лекарите и медицинският персонал се държат много отговорно.

Тя припомни, че заразеният с коронавирус шеф на спешното в болница „Пълмед“, жена му и две медицински сестри, които също са се заразили, веднага са реагирали и са се самоизолирали, като са уведомили за това РЗИ. Всички те са добре.

Шефката на РЗИ коментира и случая със заразената с коронавирус в Карлово, която се прибра със самолет от Великобритания. С нея са пътували в самолета още 7 лица, които са идентифицирани, предупредени са джипитата им. Има хора от Клисура, Стара Загора и Варна. Засега всички те са в добро общо състояние и нямат признаци.

Областният управител припомни, че днес в 19 часа в частна болница „Каспела“ се открива денонощен кабинет за прегледи, за да не се струпват хора на опашки в Спешното отделение в Университетска болница.

Утре вечер такъв кабинет ще бъде открит в Транспортна болница, в скоро време такъв ще има и в общинската болница „Свети Мина“. Но най-важното е, че за да се ограничи ходенето на роми от „Столипиново“ в целия град и по всички кабинети, ще бъде разкрит денонощен кабинет в ДКЦ-Изток, което се намира в кв. „Столипиново“.

„Все още не е излязла пробата на 1-месечното бебе, което е настанено в болница и има съмнение за коронавирус, добави Манчева-Танчева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ