Заразата порази две 21-годишни момичета от Пловдив

Линейка

Две момичета по на 21 години са новите заразени с коронавирус в Пловдив. Това съобщиха на пресконференция на Областния кризисен щаб в Пловдив.

Снощи пробите са излезли, текат проучвания на двата случая. Едното момиче се е  върнала от Англия и е с пневмония, на другото се обследва историята и се установяват контактите все още.

Настанени са в Инфекциозна клиника, състоянието им е средно тежко, те са хоспитализирани, поясниха от РЗИ Пловдив. Двата случая са независими един от друг, девойките не се познават.

Областният управител Дани Каназирева съобщи добрата новина. Щабът е получил дарение от 360 броя защитно облекло за многократна употреба. То е висок клас и подлежи на химическа дезинфекция.

Отделно е дарено 345 броя друго защитно облекло. Те още днес ще бъдат раздадени на болниците, които са на първи фронт и са определени да работят и приемат първи по график пациенти със съмнение на коронавирус или потвърдено такова заболяване. Дарени са още пари за лабораторията, която ще бъде изградена за тестване на коронавируса.

Даренията са направени от граждани, лекар, частни фирми и болница „Каспела“. РЗИ също започва преразпределение на маски и ръкавици за медицинския и защитни шлемове персонал в пловдивските болници. Разкрит е вече от снощи един денонощен кабинет, тази вечер в Транспортна болница врати ще отвори втори такъв.

Първата вълна на паника сред хората е минала. В началото всеки, който е имал някаква настинка, си е мислел, че е болен от коронавирус. По извършените в последните дни прегледи обаче става ясно, че вече втората вълна е в ход, пациентите са започнали да се успокояват и да разбират, че не всички симптоми, които имат, са от коронавирус и че не е задължително да има фатален край заболяването, ако човек се зарази.

Снощи всички, които са минали през новия денонощен кабинет са прегледани обстойно, не е открита никаква симптоматика на коронавирус и не са хоспитализирани, казаха още на пресконференцията. По данни от тази сутрин в областта са под карантина 1743 души, има отпаднали случаи, поради изтичане на карантинни период, каза още Дани Каназирева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ