Скромността краси дарителя Делян Пеевски

7 Dni Bulgaria29.03.2020
Делян Пеевски

„За Делян Пеевски и цената на човешкия живот“ – с тези пламенни думи медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски възпяха благотворителната му дейност.

„46 638. Толкова са „активните“ случаи на болни от коронавирус в Италия в момента. Най-засегнатата от заразата страна в Европа няма дори възможност да оплаче своите жертви. Ковчезите им се извозват с военни камиони към крематориума в Бергамо, за да се превърнат на прах. Сами в последния си път. Защото техниката не е стигнала, за да се помогне на всички. Един е оцелял, а друг – не“ пише изданието. И следва паралел: „800 000 лв. Според данни на кризисния щаб и спешната болница „Пирогов“ толкова пари е дарил депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Без условия, без парадиране.“ Колко да е без парадиране – справка за дареното от Пеевски присъства всеки ден на първите страници на вестниците му.

„Най-голямото дарение е постъпило от депутата Делян Пеевски – над 683 хил. лв. Те ще бъдат използвани за 9 апарата за обдишване, 2000 предпазни костюма и над 5 хиляди теста за коронавирус“, съобщи Нова телевизия, чийто собственик Кирил Домусчиев също се подреди сред дарителите, които уж не парадират. „800 000 лв. дарени до момента на щаба, Пеевски пратил тестове за 300 000 лв.“, съобщи близкият до властта „24 часа“ в понеделник.

Близък до правителството и Пеевски жълт сайт също се опита да изпере депутата от ДПС: „Лошият“ Делян Пеевски, дежурният генератор на злото според „прогресивната“ интелигенция, е най-големият дарител в държавата – засега е предоставил безвъзмездно на болници над 1,6 милиона лева“.

В нито една от публикациите обаче не се уточняваше как точно Делян Пеевски стана най-богатият български политик, който в пълна недосегаемост може да си позволи да направи скромно ресто на държавата, която толкова години го захранва. Нито дума за това, че Пеевски е под държавна охрана от пет години.

Нямаше и дума дори, че фирмите от най-близкото му обкръжение са получили 250 млн. лв. от „Българската банка за развитие“. Това са 50 млн. лв. повече, отколкото държавата ще отпусне през същата банка на загубилите работа заради кризата.

И като стана дума за криза – никой не коментира защо правителството трябваше в сряда спешно да вдига лимита за разходи на Държавния резерв, чието управление трайно се свързва със скромния дарител.

Благотворителността, особено в такъв тежък момент, трябва да бъде насърчавана. Многократното размахване на името на един или друг дарител, очевидно по негова воля, очевидно цели и други, никак богоугодни цели. Или както се казва в „От Матея свето Евангелие“: „И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците… А ти, кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.

КАПИТАЛ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ