Две проби на депутати за коронавирус са съмнителни

венцислав мутафчийски

Две от пробите на депутати за коронавирус са съмнителни и днес ще се очакват вторите им тестове. Това обяви ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Всички останали тестове са отрицателни. По 92-ма депутати са минали във ВМА и „София Мед“. До момента единственият категорично положителен тест е на депутата от ДПС Хасан Адемов.

„Има и депутати, изследвани във Варна, и в Стара Загора. Техните резултати се чакат. Днес предстоят нови мащабни изследвания – на стенографи, квестори, парламентарни секретари, охрана, шофьори. Снощи лабораторията ни работи до 01.30 ч. Тази сутрин пак са на работа„, коментира ген. Мутафчийски.

Той обяви и резултатите от България за изминалото денонощие. Новите случаи са 37, а общо заразените – 449.

Първи случай е установен за област Видин. Иначе в София има общо 20 случая. Има и трима установени болни от Банско. Двама от тях са настанени в Благоевград, а един – в Разлог. В Смолян новите случаи са четири. Три са във Варна, като сред пациентите е и момиче на 9 години, но няма данни състоянието му да е тежко. Два случая има в Добрич, а по един – в Пазарджик, Монтана, Велико Търново, Видин, Пловдив.

Излекуваните вече са общо 25 души, след като има трима изписани в Бургас. От тях 18 са мъже и 7 жени. Възрастта на излекуваните е между 27 и 80 години.

Починалите са 10, след двата нови случая. 40-годишният мъж в „Пирогов“ е починал от белодробна емболия и е нямал придружаващи заболявания. Средната възраст на починалите е паднала от 66 г. на 62 г. и 7 месеца. В момента има общо 167 хоспитализирани пациенти, от които 17 са на интензивно лечение.

„Има сигнали за отпратени по домовете болни с пневмонии. Стъписването по места е голямо все още и не могат бързо да отговорят на очакванията. Разговарях с шефа на болницата в Благоевград и полицията. Твърдението, че починалите майка и дъщеря там са били върнати, не е вярно“, коментира и ген. Мутафчийски.

Той засегна и въпроса с неподадените 50 случая в Банско. „Имаме данни за симптоматика, които не са ни докладвани. За двуседмичния период на карантина в Банско има една група бременни за изследване и нищо повече. Ако не са имали никакви такива пациенти със симптоматика или пък са подадени – в коя лаборатория са подадени, да видим? В рентенологичния кабинет в разложката болница може също много лесно да се провери колко души са минали…“, заяви ген. Мутафчийски.

Той коментира и проблемът с нарушеното функциониране на лечебните заведения. „Болниците са изправени пред трудно положение. Заради карантинния период са лишени от възможността да осъществяват планова дейност. Това не може да бъде оставено до безкрай. Трябва да бъдат оформени „Чисти зони“ и „Зони с коронавирус“, за да се лекуват и други пациенти. Тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е в световен мащаб. Пациентите попадайки в болница, често не могат да бъдат различени. Непрекъснато апелираме нашите колеги да работят със защитни средства. Имаме докладван случай за рентгенолог и лаборант без защитни облекла. Трябва да смятат всеки пациент за потенциално заразен, независимо в какво състояние е. Този принцип не трябва да се охлабва по никакъв начин. Най-вероятно откриваме 2 от 11 души и трябва фанатично да спазваме физическото дистанциране“, каза ръководителят на оперативния щаб. Той натърти, че срещания симптом за коронавирус остава температура и кашлица, но при немалко пациенти се забелязва също загуба на вкус и обоняние.

Нови референтни лаборатории ще бъдат разкрити към РЗИ, болница „Лозенец“. Бързи тестове са направени на около 200 полицаи и 400 военнослужещи, като всичките са отрицателни. За момента в МВР болница се лекува вече 10-ти ден граничен полицай.

КАК РАБОТИ СПЕШНА ПОМОЩ

Много е важно пациентите, които се нуждаят от спешна помощ, да предават симптомите си коректно на дежурните лекарски екипи. Това отбеляза пред bTV д-р Димитър Лунд. Спешният медик разкрива, че има случаи хора да лъжат за симптомите си заради COVID-19, което ги излага на риск. „Напълно оборудвани отиваме само на адресите, които са с анамнеза или има голям шанс да бъдат коронавирус. На практика линейките, с които превозваме един COVID-19 пациент, са същите, с които се обслужват всички други спешни адреси. Това, което е по-различно, е, че ние сме екипирани. Ние наистина сме първа линия на първата линия. Не гледаме на всяка смяна като критична. Мисля, че позитивно е по-добрият вариант“, обяснява д-р Лунд.

По негови думи част от пациентите приемали диагнозата COVID-19 като нещо, което трябва да се преживее. Други пък се панират. „Бих казал – да са кооперативни, да са обективни и да няма паника, защото тя не помага“, съветва лекарят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ