Депутатите приеха нови правила

Корнелия Нинова

Разделени на две групи и по график ще гласуват законите в пленарна зала депутатите, а по време на обсъжданията в залата не може да са повече от 1/4 от всички 240. Това са част от новите правила, по които ще работи Народното събрание по време на извънредното положение.

Със 119 „за“, 54 „против“ и 0 въздържали се депутатите приеха внесените промени в правилника на парламента. Промените предвиждат още внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии както беше до сега.

Отменят се и депутатските ваканции около великденските празници както и лятната ваканция от 1 до 31 август. Регистрацията на депутатите пък вече ще започва час по-рано преди заседанието.

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията. Депутатите ще се разделят на две групи, които гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а резултатите се обобщават от секретатите в парламента.

24 часа пък е срокът за внасяне на писмени предложения за промени в законите, приети на първо четене. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи.

Вносители на приетите промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Разискванията по новите правила продължи повече от час с по-строги мерки – депутатите сядаха през едно място, някои дори останаха прави, а трибуната се дезинфектираше често. Дебатите пък се отклониха в теми като замразяването на депутатските заплати и партийните субсидии.

„Създават се правила за работа в съотвествие с препоръките на националния оперативен щаб“, каза Красимир Ципов от ГЕРБ и призова да се подкрепи предложението. От левицата обаче се обявиха против и обвиниха управляващите в опит да се попречи на работата на НС.
„Търсите начин как отново да пуснете парламента, макар и за няколко дни. Няма да подкрепим предложението. Това предложение не е за да се гарантира сигурността на народните предствители, а да се осигури комфорта на правителството“, каза от трибуната Кристиян Вигенин от БСП. „Вижте как работят касиерите в магазините, шофьорите, полицаите. С какво ние сме по-ценни, за да спитаме работа. Ние абдикираме“, добави още той.

Причината да не се мине към онлайн заседания на парламента е, че няма консенсус дали се нарушава конституцията, напомниха от ДПС.
„Питахме конституционалисти за дистанционното гласуване и има разнопосочни мнения. Някои казаха, че е възможно при определени условия. След като нямаше консенсус това да се случи, очевидно ще работим така. Нямаме никакво намерение да поставяме под заплаха работата на органа осигуряващ българската демокрация“, каза Йордан Цонев от ДПС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ