Острието на ГЕРБ Менда Стоянова попиля Нинова и БСП: Откровени лъжци сте!

менда стоянова

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ коментира пред БТВ ситуацията с актуализацията на бюджета, което доведе до остри спорове и напрежение в парламента.

„Обстановката в Народното събрание е много изнервена – призна Менда Стоянова. – Специално от БСП и госпожа Корнелия Нинова се чуха доста откровени лъжи и няма как да не избухнем в емоции. Дори и аз, като доста спокоен човек, не издържах.

Ако гледаме внимателно, Корнелия Нинова повтори горе-долу тезата на президента, че икономиката ще престане да работи окончателно, хората ще изпаднат в мизерия и глад, и трябва да спрем извънредното положение. Тя повтори няколко пъти, че хазната е празна. Всичко това просто не е истина и няма как човек да не реагира емоционално дори и спокоен човек като мен. Нямам и грам съмнение, за правилността на удължаване на извънредното положение. Всеки ден гледам брифингите. Казаха, че правителството се крие зад някакъв оперативен щаб. Това са сериозни хора, специалисти, които всеки ден обясняват, че това, което става по света, не трябва да се случва и тук и трябват дисциплина и ограничения. Няма спор, че тепърва се чака пика на заразяването.

Нямам съмнения, че това самоограничение трябва да продължи и след това да започнем да се възстановяваме от тази криза, която ни предстои.

Законът за държавния бюджет не е случайно, че сега правителството поиска актуализация на бюджета, включваща обезпечаването с допълнителен дълг на парите на държавата.  Към 31 март салдото на бюджета е положително с 12 200 000. Не е празна хазната, но за да продължи да работи, държавата да изпълнява функциите си – здравна, социална, образователна система, система за сигурност, трябва да има приходи. От тук обаче приходите в хазната ще намаляват. И точно заради има изменение в Закона за държавния бюджет е необходимо. Специалистите очакват спад с около 3 процента на Брутния вътрешен продукт. Има и по-мрачни прогнози – до 6 – 7 процента. В тази ситуация оценката е 3 процента. 2 300 000 няма да постъпят като приходи. Това означава, че ще се появи един дефицит, който да се покрие отнякъде и това е дълга. Правителството предложи мерки за подкрепа. Конкретна тази за 60 на 40. За 2 дни, откакто мярката е стартирала, има заявки от 230 фирми за участие. Фирмите в България са около 300 000, но половината от тях реално не работят. Мярката има за цел да подкрепи ония работодатели, които са търсили работници, обучавали са ги. Такива, които са ценни специалисти, които да ги запазят и след два-три месеца тези специалисти да работят отново на пълни обороти. За останалите има защитна мрежа и първата е закона за безработица. Не трябва да се забравя, че ръста на безработица рязко се увлечи в последните дни, но голям принос имат българите, завърнали се от чужбина. Те са отишли в бюрата по труда и са се регистрирали като безработни.

Искаме нов дълг не от 10 млрд., както твърди президента, а от малко над 7 млрд. При сравнително умерена прогноза от 3 процента на спад на Брутния вътрешен продукт, само за увеличаването на Фонд безработица отиват 3 500 000. Отделно допълнителна капитализация на Българската банка за развитие.

За България няма да бъде толкова тежко бреме, защото в последните години водихме добра фискална политика и сме втори в Европа по най-нисък дълг. Този дълг ще нарасне с 30 процента но е нисък 18 млрд. Под 20 млрд. е. Вижте страни като Италия, Германия, които имат държавен дълг, клонящ към 100 процента. Ще сме много, много далеч от това.

Замразяването на депутатските заплати не решава въпроса.Трябваше ясно да вземем решение каква част от заплатите можем да даряваме и тази част можеше да е много повече.  За закупуването на маски, облекла, тампони. От парламентарната група на ГЕРБ дарихме 100 0000 лв. Всички по 1 000 лв от предходната заплата дарихме. Сега от така намалените заплати, половината от основните заплати за следващия и последващия месец ще дарим и за други каузи, а не само за дарителската кауза на Министерството на здравеопазването”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ