Войната срещу Пеевски е тежка, но победата – сладка. Лопедиум-ът свърши

делян пеевски
Пеевски се е изпуснал. При неговия мащаб зловонието е сравнимо с природно бедствие. Този път медийната кочина е стоварила гнева си върху водещия от бТВ Светослав Иванов.

Журналистът питал в предаването „120 минути“ госта Ярив Лернер, собственик на „Ню Бояна филмс“, не се ли притеснява от имиджа на пеевските медии, които се кани да купува. И Лернер отговорил с „да“. В този момент Пеевски се изпуснал…

 

Разбира се Светослав Иванов можеше да зададе още много и конкретни въпроси, но и този се оказал ярешки косъм в стомаха на олигарха…

 

Мръсният вонлив порой обаче не тръгва от Светльо Иванов, нито от бТВ – само минава през тях. Бентът се е скъсал в мига, в който Бойко Борисов разпоредил на ПГ на ГЕРБ да спре готвените поправки в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм. В случая беше визиран бизнесменът Кирил Домсчиев, известен като сърдечен приятел на фиансовия министър Владислав  Горанов. Същият аргумент изтъкна и президентът Румен Радев, който във вторник наложи вето върху двата лобистки текста от преходните разпоредби на закона за приватизацията, вкарани извънредно и гласувани „на пожар“ в рамките на една седмица.

Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори.

 

При това положение няма земна сила, която би могла да предотврати пеевското изпускане. Недоволни са и други приватизатори и олигарси, но със сигурност най-ощетен се е почувствал синът на Ирена Кръстева. Майката, която успя от пъпчив едроплощен юноша по джапанки да изгради монументален мултимилионер с охрана колкото на Путин и Тръмп, взети заедно.

Преди седмица Борисов нареди на гербаджиите в парламента да дръпнат и промените за акциза за бездимни цигари, който също бе лобистки. Пак в пеевска посока. И не само.

 

За какво иде реч.

 

Поначало сделката за закупуването на 50% от вестникарския бизнес на Делян Пеевски от Ярив Лернер, собственик на „Ню Бояна филмс“, предизвика множество съмнения. И съвсем логично, тъй като думите на Лернер: „Не бих се занимавал с нещо, което е отрицателно или покварено“ не пасват никак към пеевските издания. В бизнеса моралът не е на първа линия – това го знаят и децата. Затова аргументите да се случи въпросната продажба са другаде. „Другаде“ са онези 302 дка в апетитна зона на Витоша, които притежава „Ню Бояна филмс“. Притежава, но не може да търгува с тях, защото в приватизационния договор от 2007 г. е записано, че върху „златната земя“ е наложен 20-годишен мораториум. По изчисления на професионални брокери на имоти, въпросните декари струват около 300 млн евро. Самият Дейвид Варот, тогавашен бос на „Ню Бояна филмс“, предяви иск към държавата за 2,5 дка, към които имало рестутиционни претенции в размер на 750 000 евро. Тогава Варот заяви, че ако 2,5 дка струват толкова пари, значи 302 дка, които фирмата е придобила, са 24-каратови златни кюлчета.

 

Къде е Пеевски в схемата. Много просто: Пеевски обещава на Ярив Лернер да извади от забраната въпросните декари, като срещу това Лернер купува 50% от медиите му, да речем за 150 млн евро. Депутатът ще се сдобива със свежи пари, израелецът с български паспорт ще може да търгува с другите декари. Разбира се, това е само версия. Но кой, кажете, купува нещо губещо и превърнало се в медии-бухалки, без никога в живота си да се е занимавал с вестникарство? Затова е логично да се допусне, че след стопирането на поправките във въпросния закон и от президент, и от премиер е наложило Пеевски да изкупи наличния в аптечната мрежа „Лопедиум“… Сори – понякога и богатите плачат. Или ги връхлита рядкото щастие…

 

И това не е всичко. Преди дни в Сливен зам.-председателят на парламентарната група ан ГЕРБ Красимир Велчев заявил, че е възможен „ремонт“ на кабинета. Велчев е казал нещо, което е трябвало да бъде казано. Ако при “ремонта“ икономическият министър Емил Караниколов бъде освободен, Пеевски ще изписва „Лопедиум“ от чужбина. Защото отпуснатите от държавата 500 млн лева на Караниколов за ремонт на язовири, ще му се изплъзнат. А той им е хърлил око, спомняйки си богатата реколта от поръчки и милиони по времето, когато бе замстник на Емел Етем в министерството на бедствията и авариите и отговаряше за Държавния резерв. Ако някой ден прокуратурата заработи нормално, ще научим неща, които надминават фантазията и на Спилбърг…

 

Война. Когато ти издърпват талончето с джакпот от няколко стотин милиона – това е война. Когато имаш да връщаш на руски адрес милиони, а са ти спрели кранчето – е война. Ако има вероятност разследването по закона „Магнитски“ да не завърши с хепи енд за Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров – това е война. Загубена война. И въпросът не е в тези двамата, а в модела който олицетворяват. Паднат ли те – моделът се срутва. Нещо като мини 3 март, колкото й да не им се вярва на някои.

 

Победата може да не е продукт на обществен гняв и осъзната гражданска позиция. Може да е плод на други обстоятелства. Но ще е сладка. Моделът се разпада, както и друг път е ставало, отвътре. С малко помощ отвътре и отвън. Не е сега моментът да се анализира процеса. Войната все още е в периода на артелирийска подготовка.

 

Пеевски и Цацаров имат огромен ресурс. Те обаче ще бъдат изненадани неприятно от предателите, които използваха срещу опонентите си. Ще ги ударят и тези, които все още изпълняват „мръсни поръчки“ за тях и които направиха невероятна кариера. Ще бъдат особено жестоки, защото ще трябва да оцеляват в новата ситуация.

 

Борисов ще участва в тази война, защото няма друга алтернатива. Спасението минава през скъсване с #Кой. Веднъж вече ни качваха на ските, че Пеевски се бил изнесъл от държавата. Този път номера няма да мине.

 

Казват, че навремето от американското посолство в САЩ поканили на разговор Ахмед Доган. Било в началото на 2003 година. По време на дружеската беседа Доган бил посъветван да се дистанцира от бизнесмена Илия Павлов. Лидерът на ДПС, който бил считан за един от най-близките приятели на създателя на Мултигруп, се вслушал в съвета. После дойде вечерта на 7 март 2003 година… Може да е мит, теория на конспирацията, съчинена история и пр. Може. Но може и да не е.

 

Чакат ни интересни, защо не и бурни събития. Интродукцията, увертюрата ако щете, започна. България няма да е същата след септември.

 

Д-р Димитър Попкутуев



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ