Строеж на Бунарджика събори стена на къща, хората ги е страх да пренощуват в нея

1

Част от стена на къща се срути днес на ул. „Захари Стоянов“ на Бунарджика заради съседен строеж. Истинско чудо е, че няма пострадали, тъй като в този момент цялото семейство си е било у дома. Хората обаче не знаят къде ще нощуват тази нощ, защото се страхуват да останат в дома си.

„Чух силен трясък, всичко се разтресе, но помислих, че строителите отново разбиват камъни. След минути позвъни съседът отсреща и каза: Излизайте, защото къщата ви се срутва“, разказа пред TrafficNews.bg Мария Недялкова. Жената грабнала 6-годишния си син, извикала на съпруга си, който бил в съседната стая, и изтичали навън. Видели огромна дупка в стената, от която се виждали даже част от мебелите на долния етаж.

На строежа нямало работници, а на информационната табела не е посочен телефон на фирмата-изпълнител „Астер Билд“ООД. Мария все пак успяла да намери номера на строителя и бригадата дошла да укрепва основите.
Според жената вината за срутването е изцяло на „Астер Билд“ООД, които не се съобразяват с терена. „Многократно ги предупреждавах, че ще се случи това, но те ме гледаха с насмешка“, казва потърпевшата. И обяснява, че е запозната със строителството на къщи на тепето. Те са построени на скала и крият две опасности – да започне да извира вода, или, при изваждането на по-голям камък, къщата да се срути. Затова е необходимо, когато се разрушават скалите в основата, веднага да се укрепват. „Вчера извадиха много голям камък, но не го укрепиха. Оставиха изкопа и възнамеряваха да възобновят работата си в понеделник“, възмутена е жената.

Тя и съпругът й не били уведомени какво се строи в съседство. От информационната табела също не става ясно друго, освен че ще е жилищна сграда с гаражи. Работниците на обекта пък не използвали каски и друга осигурителна екипировка.

„Не искам да си помислям какво можеше да стане днес. Синът ми беше точно в тази стая, под която рухнаха основите. Много се изплаши“, казва Недялкова. Семейството се пита каква е гаранцията, че всеки момент няма да се срути цялата къща.

„Сигурно сме допуснали грешка, но сега ще направим всичко възможно, за да укрепим стената“, заяви управителят на „Астер Билд“ ООД Ангел Рангелов. „Явно стените са върху насип и е поддало, преди да положим бетона“, обясни той. Рангелов обеща, че ще си свършат работата качествено и къщата на Недялкови ще е напълно безопасна за живеене. И предложи да покрие разходите за хотел на пострадалото семейство.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ