Министър Боил Банов: Творците могат да се чувстват спокойни, че ще си вземат своите трудови възнаграждения

Боил Банов

Всички, които са заети в рамките на държавна работа могат да се чувстват спокойни, доколкото един творец може да бъде спокоен, когато не може да се изявява. Такава е ситуацията в целия свят. Могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Лице в лице“ по bTV относно ситуацията, в която се намират българските творци по време на извънредната ситуация заради коронавируса.

„Тези средства са гарантирани, включително и за тези, които са в системата на сценични изкуства, театри, опери и филхармонии, тъй като те работят по един модел, който е в пряка зависимост от зрителя и приходите, които влизат в института за времето на извънредното положение, включително и за времето след това. Те ще преминат от делегиран на директен бюджет, така че заплатите да бъдат гарантирани и да не се налага хората да си пускат неплатен отпуск“, заяви министър Банов.

По думите му това е много силен ход на държавата, защото една огромна маса от нашите творци и хората, които работят в сферата на културата, трябва да бъдат защитени.

„Фонд „Работна заплата“ е подсигурен и искам творците да нямат притеснения за това. Притеснение ще имаме всички след това за това как да се възстановяваме, как да мотивираме хората да отидат в салоните да консумират изкуство, но и това ще направим. Подготвяме се и за нататък“, подчерта министърът на културата.

Той допълни, че що се касае за всички творци, които са на свободна практика, проблемът е по-сериозен. „Ние сме длъжни да се погрижим и за тях и го правим“, допълни той.

По думите му в сряда предстои важна среща с всички европейски министри на културата на онлайн заседание, за да съберат своите практики и да направят някакъв модел, който да е работещ за всички държави, със своите специфики.

„Има няколко мерки, които се обсъждат. В дългосрочен план сме оптимизирали всички ресурси на Министерството. Правителството стои зад културата на България и ще ни помогне“, категоричен е министър Банов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ