Шефът на „Александровска“: Казвам истината за коронавируса, знам за чувалите с труповете

проф. Костадин Ангелов
Пандемията „COVID-19“ продължава да е централна тема във всички информационни емисии по цял свят. Потърсихме мнението на един от хората на първа линия – изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска болница“. Ето как проф. Костадин Ангелов отговори на въпросите на колеиготе от „БЛИЦ„.
– Проф. Ангелов, има ли опасност ситуацията със заразените от коронавирус в България да излезе извън контрол?
– Искрено се надявам ситуацията, която е в момента, да се задържи по-продължително време такава, за да може натискът върху системата да бъде по-умерен. Така ще се справим чудесно със ситуацията, с оглед запазване на колкото се може повече човешки животи.– Каква е реалната картина със заразените българи към този момент?
– Към днешната дата мога да кажа, че картината е много добре контролирана.Навременните мерки, които предприе Националният оперативен щаб в лицето на неговия ръководител ген. Мутафчийски и мерките за социална дистанцираност довеждат до това много малко хора, които са диагностицирани с COVID-19, да имат нужда от медицинска помощ. И това е благоприятно за нормалното протичане на лечебните процеси в болниците към момента.

Защото ако погледнем каква е картината в съседни на България държави, в западните държави и особено в САЩ, ще видим, че там нещата от професионална гледна точка не изглеждат контролирани. Там натискът върху системата е много голям и хората са претоварени.

– На какво се дължи ниската заболеваемост в нашата държава в сравнение с Италия, Германия, Испания и САЩ?
– Аз трудно бих отговорил на въпроса на какво се дължи ниската заболеваемост, но със сигурност се надявам, че тя е в резултат на мерките, които бяха предприети. Говорим за един епидемичен процес. Важни действащи лица в овладяването на този процес са епидемиолозите, тези епидемиолози, които на нас ни казват кои са ефективните мерки. Според мен тези мерки дават този резултат, който в момента наблюдаваме – на един изключително добър контрол върху състоянието на тази инфекция.– Аналогията Ви, че ако не внимаваме със спазването на мерките, могат да не стигнат чувалите за трупове, предизвика ожесточена реакция. Не бяхте ли прекалено рязък в своето предупреждение?
– Вижте, аз осъзнавам какво направих. Аз го направих с ясното убеждение какво правя! За първи път в моя професионален живот си позволявам публично да говоря на такъв език и го направих, защото много мои приятели епидемиолози ми звъннаха. Обадиха ми се много притеснени лекари от болницата, много клипове за това, което говоря, получихме от САЩ. Видяхме там какво се случва. И ако аз съм искал да ударя силно камбаната, да кажа на хората, че това, което направиха с излизането си в събота, то аз съм готов да понеса критиките на всички хора. Но ако благодарение на тези мои думи сме успели да съхраним дори живота само на един човек, то ние сме успели да свършим нашата работа като лекари.Чували сте за поговорката, че който спаси един човек, спасява цялото човечество.

Със сигурност има хора, които са били изплашени от моите думи, със сигурност ще има хора, които да ме критикуват, със сигурност ще има хора, които да ме обвиняват в най-лошите неща на земята, но аз съм лекар и се грижа за здравето на хората и не трупам политически дивиденти и не търся популярност. Мен ме е грижа единствено и само за живота на пациентите, и най-вече за сигурността и нормалните условия за работа на лекарите, сестрите и санитарите, които са в болниците. Защото натискът върху болниците с много болни хора би могъл да е такъв, какъвто в западните държави. Тогава пак ние ще сме виновни, че не можем да дадем това, което хората очакват.

Затова на висок глас трябва да кажем истината такава, каквато е! И на мен не ми беше лесно да кажа тези думи, но те трябваше да бъдат казани.

– Ще се променят ли статистическите данни с прилагането на бързите тестове за COVID-19?
– Ние направихме такива тестове в Александровска болница. Изследвахме 1200 човека. От тях 43 имат междинни резултати, които повторихме с други бързи тестове. В момента чакаме PCR тестовете при тези хора, а днес ще продължим с вземането на проби.Според мен ние ще успеем да контролираме процеса на заболеваемост и разпространението на тази инфекция.А дали бързите тестове ще променят статистиката, се надявам това да се случи в посока изграден вече имунитет и антитела. На професионален език това означава хората да са се срещали с този вирус и да имат натрупани антитела. Това е моята мечта!

– Възможно ли е да ни отмени пикът на коронавируса, каквото мнение изложи проф. Иво Петров?
– Аз уважавам много проф. Петров. Надявам се това, което той е казал, да се сбъдне.

Ние сме длъжни като лекари и като мениджъри на големи болнични заведение да събираме информация отвсякъде. Ние разполагаме с информация от математически модели, които ни казват, че пикът на коронавируса в България предстои.

Благодарение на тези математически модели ние започнахме с мерките отдавна, като целта им е резултатът, който виждаме сега. Ако това продължи по-дълго време, ние ще сме максимално готови за този процес.

Вие сте човек, който следи световните информационни потоци и сте видели, че нямаше система в света, която да беше готова за пандемията. Включително и американската здравна система се задъхва от опасността от COVID-19.

Времето, което осигурихме на всички хора благодарение на навременните мерки, ще бъде достатъчно за подготовка на лечебните заведения за повишени нужди на заболели от COVID-19 пациенти.

– Как гледате на теорията, че COVID-19 е биологично оръжие?
– Аз не съм привърженик на този тип конспиративни теории, както не вярвам в разпространяваната теория за вредата от 5G мрежите.

Не мога да повярвам, че някой някъде е измислил такъв тип оръжие, което да унищожава хората, защото когато това се пусне в популацията, ако е биологично оръжие, то много трудно би могло да бъде контролирано.

Не вярвам в твърдението, че COVID-19 е биологично оръжие, защото то не почива на здрав разум.

– Да, но много хора биха Ви оборили, че в света наред със здравомислещите хора има и такива с болни мозъци, които разработват подобни инструменти срещу човечеството. Как ще им отговорите на тях?
– Със сигурност има такива хора, но аз смятам, че политиката на всички държави, особено на тези в ЕС и тази единна система, която се опитваме да създадем в здравеопазването, е изключително силна по отношение на възможностите, които имат като бюджет и наука. Вярвам, че държавите от ЕС ще могат да се справят с подобен тип недоброжелатели.

Вие знаете, че на всяко действие има обратно по сила противодействие. Аз не се съмнявам в силата на здравомислещите учени в световен мащаб и мисля, че те биха могли да се справят с подобен тип провокации.

– Какво е Вашето обръщение към българския народ в навечерието на Великден?
– Първо искам да пожелая на всички хора да си останат вкъщи. Това е едно послание, което в момента ни се изпраща. Да използваме тези дни за духовно израстване и за прочистването на всички лоши мисли и действия, които сме натрупали в нас и да обърнем поглед към себе си.Бог е навсякъде около нас, ние сме създадени по негов образ и подобие. И ако направим това нещо, със сигурност ще излезем след великденските празници много по-силни, много по-сплотени и много по-човечни.Иска ми се да вмъкна и една мисъл на един български актьор и режисьор, който казва, че сега е времето да добавим към човешкото още човешко, към добротата още доброта, към обичта още обич и към смелостта още смелост. Това можем да направим!


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ